Gözyaşı - Lauren Kate | Kitap Yorumu


Kitap Türü: Fantastik-kurgu
Yazar Adı: Lauren Kate 
Kitap Adı: Gözyaşı 
Özgün Adı: Teardrop
Seri Sıralaması: Teardrop #1
Yayınevi: Epsilon Yayınevi  
Baskı Yılı: 2014
Sayfa Sayısı: 406
Kitaba Puanım: 3-3,5/5
Hani derler ya, bir yazarın yazım tarzını özümseyince elinize alacağınız diğer kitaplarında da o tarzı arıyorsunuz ister istemez. Bu biraz da genel bir kanıdır aslında. Elde olmadan bir önce okuduğunuz aynı yazarın öteki kitapları ile biraz kıyasa düşüyorsunuz. Düşüş serisini ne denli sevdiğimden çoğu kerelerce dile getirmişimdir. Aynı gizemi aynı tempoyu aynı akıcılığı beklemem sanırım kendime yaptığım bir yanılgı oldu.

Kitabın gerçekten çok farklı bir konusu var; sizi kendine çekiyor, sürüklüyor ve hikayenin içine girmenizi sağlıyor. Ama işleyişi mi desem karakterlerde bir şeyler mi eksik desem bilemedim, bir sönük kalma durumu var hissi bıraktı ben de. Her bir karakterlerin kendine göre özelliği kendine göre havası vardı tabi de yine de sanki eksik şeyler varmış gibiydi...

Belki de istemeden bir beklenti içine girdiğimdendir kitaptaki karakterlere ısınamamam. Konunun işleyişi ya da hikâyenin gidişatında sıkıntı yoktu ama karakterlere tam olarak adapte olamadım. 


Kitabın konusuna gelelim, annesini bir kazada kaybeder, Eureka. Kaza esnasında içinde bulundukları araç oldukça yüksek ve şiddetli dalgalarca sürükleniyor. Bu kazadan da kurtulan tek kişi Eureka oluyor. Kaza sonrasında yaşadıkları ağır geliyor ve psikolojisi bozuluyor. Ölmek için intihar girişiminde bulunuyor ama sonuçsuz kalıyor. Her denemede isteğine kavuşamıyor. Asıl hikaye ise baş kahramanımızın annesinden kalan miras ile başlıyor. Eureka, annesinin mirasıyla birlikte değişiyor. 

Annesinin kendisinden sakladığı birçok şeyin olduğunu fark eden Eureka gerçekleri öğrenmesiyle başına türlü işler geliyor. Bir de kızımızı gölgeden farksız izleyen bir karakterimiz var kitapta, o da Ander. Eureka henüz küçük bir çocukken bile gölge gibi takibindedir ve her hareketini izliyordur. Bu adamın başta kötü adam olduğunu ama kızımızı tanıdıkça ve onu daha fazla -nasıl desem, hah, doğru kelime yaşamak- yaşadıkça aşık olan çok gizemli ve bir o kadar da yakışıklı karakterimiz. Peki Ander ve Eureka arasında ne olur derseniz, kitabı okuyarak öğrenebilirsiniz. 

Genel hatları ile bahsettikten sonra bir küçük de bende bıraktığı izlenimden ufak ufak bahsedeyim ben. Ander ve Eureka mıknatıs misali bir çift ama aralarındaki ilişki yüzeysel geçilmişti. Ağır bir tempoda başlayıp sonradan açıldı. Karakterlerin kurgu ilerledikçe kendilerini belli etmesi ve konunun ilerleyişi derken kitap bir anda sürükleyici bir hâle büründü.

Sonu ise beni tatmin etti, genele bakınca beklediğim bir finalle bitti. Lauren Kate sevdiğim yazarlar arasında, bu kitap ise ondan beklenilenin bir tık aşağısında kalmış diye düşünüyorum. Ha okunur, konusu da güzel özgün bir kurgu ve anlatım. Ama benim aklım galiba Düşüş'te kaldı.

Kitabın devamı da var, umarım ikinci kitap beni yanıltır ve kendine aşık eder. Geçer not aldı tabiki ama ayılıp bayılamadım. Denk gelirseniz okuyun derim yine de. Bakarsınız benden daha farklı düşünürsünüz.
Tek bir damla gözyaşı, dünyanın sonunu getirebilir…

Romeo ve Juliet...
Edward ve Bella...
Luce ve Daniel...
Şimdi sıra Eureka ve Ander’de...
Yürekleri durduran bir romantizm...
Önüne geçilemeyen bir kader...
Tahrip edici bir sır...

Bir daha asla ağlama... Eureka Boudreaux’nun annesi yıllar önce kızına bu yasağı koymuştur. Ama Eureka’nın annesi artık hayatta değildir ve genç kız nereye gitse karşısında uzun boylu, soluk tenli Ander’i bulmaktadır.

Ander bilmemesi gereken şeyleri bilmekte ve Eureka’ya tehlike altında olduğunu söylemektedir. Aynı zamanda senelerden beri kimsenin yapamadığını yapıp Eureka’yı hıçkıra hıçkıra ağlayacak noktaya getiren tek kişidir.

0 comments:

Yorum Gönder