Özgün Adı : The Witch’s Heart
Kitap Adı : Cadının Yüreği
Yazar Adı : Genevieve Gornichec
Çevirmeni : Ceren Gürein
Sayfa Sayısı : 336
Yayınevi : İthaki Yayınları
Baskı Yılı : 2021
Kitaba Puanım : 3/5
Mitoloji sevenler, bir toplaşın hele azıcık konuşmamız gereken kitaplar var. Benim ilgimi fazlasıyla çeken mitolojilerin başında İskandinav mitolojisi var ki off offf. Cadının Yüreği kitabında farklı bir anlatım ve hikaye ile mitolojiyi böyle harman ederek okura sunmuş yazar.
Kahramanımız Angrboda bir cadıdır. Tanrı Odin tarafından öldürülen kızımız yeniden canlanmış üsletik yalnız yaşamaya da sürgün edilmiş kendisi. Kızımızın kalbi yok bu arada, mecaz anlamda değil gerçekten yok, kalbi Loki'nin ellerinde ve geri vermek için de kızdan istekleri beklentileri vs var. *üfff mitolojide olup tanrı da olsalar erkek erkek işte*
Uzun yıllar geçiyor, günler gidiyor mevsimler değişiyor ve akıp giden zamab boyunca Loki ona geri dönüyor, aşkları çiçekler açıyor. Kızımız bu aşktan meyveler de topluyor, her biri bir diğerini aratacak sıra dışılıkta üç çocuğu oluyor.
Asgard'ın meraklı gözlerinden uzak, korunan bir ormanda hayatlarını geçiriyorlar. Sıkı durun arıza çıkıyor, orman cadısı tanrıları kendilerinden sonsuza dek uzak tutamaz elbette, bir ihanet sonrasında da ormanın üzerindeki koruma kalktığı gibi hop çocukları ellerinden alınıyor. Peki kızımız çocuklarına kavuşur ve Tanrılardan intikamını alarak büyü gücünün enginliğine uzanabilir mi?
Ölüm, kan, şiddet, vahşet, cinayet ooo ne ararsanız var, bunları da tetikleyici unsur olarak da uyarısını da şuraya iliştireyim.
Cadının Yüreği kitabında ne aradın diye sorarsanız beklentisiz başladım. Beklediğim ya da umduğum bir şey yoktu böylece. İskandinav mitolojisi severim, o karanlık ve çarpık bir masallarının bir araya derlenmesi de hoşuma gitti.
Yazar tanıyıp bildiğimiz hatta sevdiğimiz İskandinav figürlerinin etrafında ilgi çekici bir hikaye oluşturup temel mitler ve de karakterler hakkında kendi yorumunu okura sunuyor.
Karakterin gelişimiyle, büyüsüyle, büyü gücüyle Asgardlılara kafa tutup rekabet etmesine çatışmalara kadar uzanan serüven beni tatmin etti diyebilirim. Loki bildiğimiz Loki, ahlâkî açıdan gri doğası vs yani bildik tip işte. Yaptıkları yapacaklarının teminatı olan karakteri yine de sevmiyor muyuz yaaa ama bu kitapta seyde biraz tutuklu kalmış da olabilirim. Romantik ilişki icinde böyle kırılgan oluşu bir tık yani böyle yakalamış olabilir yani.
Yavaş ilerleyen temposu sizi konuya daha adapte olmanızı sağlıyor. Ancak kitabın son çeyreğine geldiğimizde orada kıvılcımlar çakıyor. Tüm bu yolculuk, destansı savaşlar, uzlaşmalar ve kitabın bitiminde derim bir nefes aldırıyor size. Keyifli kısa bir okumaydı, size de tavsiye ederim. Yalnız Thor, kalbim sana dargın be koçum!
"Madeline Miller'ın Ben, Kirke'sini sevenler için birebir.” –Library Journal
“Neil Gaiman’ın İskandinav Mitolojisi’ni ve Joanne M. Harris’in Loki romanlarını seven okurlar için eşsiz bir yeniden anlatım.” –Booklist
“Kadim İskandinav tanrılarının puslu diyarına uzanan benzersiz bir yolculuk. Kitabın merkezinde ise sevdiklerini korumak için çağlar boyunca fedakârlıklar yapan bir cadı duruyor.” –Margaret George
Derler ki, yaşlı bir cadı yaşarmış doğuda…
Bu cadı güneş ve ayı kovalayan kurtlar getirmiş dünyaya. Derler ki, Asgard’a gitmiş ve üç kez ateşe verilmiş, üç kez yeniden doğmuş kaçmadan önce. Derler ki, eşsizmiş büyüsü, kâbusuymuş tanrılar tanrısı Odin’in bile. Derler ki, yaralı dudakları ve sivri dili olan bir adamı sevmiş, Loki derlermiş adına. Derler ki, doğurduğu çocuklar tanrıların alacakaranlığını, Ragnarök’ü getirmiş. Ve yine derler ki, kendisi direnmiş Ragnarök’ün alevlerine sonuna kadar, kalbi dışında her şey bir kez daha küle dönene kadar. Ancak kimisi onun hâlâ yaşadığını söyler.
İnsanlar ölür, tanrılar ölür ama o yaşamaya devam eder…
Cadının Yüreği’nde Genevieve Gornichec, İskandinav mitolojisinin göz ardı edilen ancak kıyametin gelmesinde doğrudan rol oynayan buz devi cadı Angrboda’nın hikâyesini anlatıyor. Loki’nin Asgard tanrılarından gizlediği eşi; Fenrir, Hel ve Jormungundr’un annesi; Odin’in alt edemediği rakibi Angrboda, bu kibirli tanrılar dünyasında kendi destanını yazma fırsatına ilk kez kavuşuyor.
(Tanıtım Bülteninden)
0 comments:
Yorum Gönder