Mutluluk - Judith McNaught | Kitap Yorumu


Kitap Adı: Mutluluk
Yazar Adı: Judith McNaught
Seri Sıralaması: Sequels #3
Yayınevi: Epsilon Yayınevi 
Yayın Yılı: 2009
Sayfa Sayısı: 572
Kitaba Puanım: 5/5
Yıllar önce kitabı ilk okuduğum zaman "Yüreğin Kraliçesi, diye boşuna demiyorlarmış!” Diye düşünmüştüm. Geçen onca zamanda bir kere bile yanıltmamıştır beni Judith McNaught. Her kitabında, okurken bizleri dahil ettiği her hikayede bağlanıyor ve sonu gelsin istemiyorsunuz. Zaten yazarın kalemine diyecek olumsuz herhangi bir şey  bulamam. Her ne kadar zaman zaman beni delirten karakterlere hayat vermiş olsa da dönemine göre var olan durumlar ve yaşanan hayatlar tam olarak bu.

Defalarca okusam da ilk okuyuşum gibi heyecanla kalbimi eriten Mutluluk kitabındaki beye vurgun olduğumdan hiç söz ettim mi? Sizi tanıştırayım o zaman. Yarı Iskoç yarı İngiliz olan bu büyüleyici bey, İan Thornton'dan başkası değil!
İnanın bana az rastlanan aşıklardan biridir kendisi, çok sever sadık ve tutkundur. Ama ona affedilmesi güç hata yaparsanız sizden vazgeçer kendi kabuğuna çekilir. Böyle bir adam böylesi bir karakter işe... Kitabı okuyanlar duygularımı az çok anlayacaktır ve okumayanlar da merak ederek bu kitap neymiş diyecektir eminim.

Ian yalnız bir adam ama bu yalnız olmasını seçmiş ve bu durumundan da memnun. Ailesinin kaybı ise içinde kabuk tutmaz bir yara. Hatta bunun sebebi olarak büyük babası ve onun ünvanına bağlar. Öfkeyle ve kırgınlıklarla büyümüş. Bundan ötürü güvendiği, değer verdiği ve sevdiği kişiler bir elin parmağını geçmez . Yıllar önce bir baloda rastlaştığı güzeller güzeli bir kadın yüreğine düşer ama yanlış anlamalarla yolları bir şekilde ayrılır. Yine kendi hayatına dönerken aklı da kalbi gibi o kadında kalmıştır. 


Elizabeth, okuduğum ve sevdiğim kadın karakterlerden ender kişidir dersem yeridir. Bu kadar saf temiz kalpli böyle candan seven bir o kadar da zeki *kısmen zeki diyeyim, saflık yaptığı da çoktur* ve alçakgönüllü bir kadın. Sosyeteye takdim edildiği sene birçok gözde bekar beylerin dikkatini çekmesi ve evlilik teklifi alması etrafında dost görünümlü kişilerin kıskanmasına yol açar. Arkadaşlarının niyetinin kötü olduğunu bilmeden Ian ile konuşmaya hatta herkesi reddeden bu gizemli adamla yakınlaşmaya karar verir. Eh bu karar, beraberinde patlayan skandalla Elizabeth toplum tarafından dışlanır. 

Sosyeteden dışlanması sonrasında kabuğuna çekilen Elizabth ailesinden kalan borçları kapatmakla da boğuşur.  Haber vermeden kaybolan ağabeyi için endişe ederken paragöz amcasının tek kuruş daha harcamamak için yıllar öncesinde evlenme teklif eden adaylara yeğeniyle yeniden evlenmeleri yönünde mektup yollar. Sonrasında da macera başlar.

Elizabeth tekrar yollları birleşirken Ian ile evlenerek mutlu olacak mı? Yoksa şartlar her zaman bir sorun doğururken onlar ayrılık rüzgarı ile mi savrulacak?

Şaşkınlıklar, yanlış anlamalar ile başlayan bir hikaye onlarınki ve dolu dizgin ilerleyen aşklarında yer yer güldüren yer yer göz donduran bu serüvene bir şans verin.
Okuyucularımızın çok severek okuduğu bir yazar olan Judith McNaught''ın ''Mutluluk'' adlı romanı 19. yüzyıl İngiltere''sinde geçen güzel bir aşk hikayesi. 



Sosyeteye takdim edilmek üzere Londra''ya gelen ve kumarbaz olduğu söylenen Ian Thornton''ın büyüsüne kapılarak kendini onun kollarında bulan Elizabeth Cameron, dedikodular yüzünden acımasızca dışlanarak kötü bir duruma düşmüş, adı lekelenmiştir. Üvey ağabeyi Robert, onun onurunu korumak için düelloya davet ettiği Ian''ı yaralayarak kayıplara karışınca, anne babası olmayan genç kız yapayalnız kalır. Skandaldan sonraki iki yıl boyunca, Londra dışındaki bakıma muhtaç malikanesini ayakta tutabilmek için, son derece kısıtlı koşullarda mücadele veren Elizabeth''e parasal destek sağlamak istemeyen cimri amcası, onu evlenmeye zorlamaktadır. Sonunda genç kızı adeta bir meta gibi açık artırmayla pazarlayarak en fazla para veren soyluyla evlendirmeye karar verir. Daha önce yeğeniyle evlenme talebinde bulunmuş olan lordlara mektup yazar. Çoğundan cevap bile gelmez. Sadece üç kişi genç kızı bir hafta misafir ederek durum değerlendirmesi yapmaya razı olur. Bunlardan biri de Ian Thornton''dır. 


Ancak Elizabeth genç adamın av köşküne gittiğinde hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaşır. Thornton''la aralarındaki aşk kıvılcımı aleve dönüştüğü halde, yanlış anlamalar yüzünden birbirlerini incitip yaralamak zorunda kalırlar.

0 comments:

Yorum Gönder