Aramızdaki Uçurum - Samantha Young | Kitap Yorumu


Özgün Adı : The Impossible Vastness of Us
Kitap Adı : Aramızdaki Uçurum
Yazar Adı : Samantha Young
Seri Bilgisi : ☆
Çevirmeni : Tülin Er
Sayfa Sayısı : 392
Yayınevi : Dex Yayinevi
Baskı Yılı : 2018
Kitaba Puanım : 4/5
Bir gençlik romanında en fazla ne beklenebilirdi sorusuna verilecek cevap, ilk aşktır. Lise maceraları anlatılan kitaplarda akran zorbalığı da ucundan bucağından yer alırken içine girdiğim hikayeyse kendimi bulduğum olaylar beklentilerimin dışındaydı. Ucu açık biten sonlar hiçbir zaman tamamlanmamıştır ve bu kitapta da aynı son mevcut. Yarım kalmış da arkası yarın devam edecekmiş izlenimindeydi. Final için farklı bir beklentim olsa da kitabın geneline baktığımda beni tatmin eden bir okuma oldu diyebilirim.

Kitapta yer alan başlıklar okurken içime işledi. Evebeyn sorunlarından, kurulan arkadaşlıkların çalkantılı hallerinden, güven duyulmayan o aşkın varlığından ve yüzleşilmesi gereken konulara kadar yazar çok iyi işlemişti bence. Yer yer üzülüp yer yer de kendinizi gülümserken bulabilirsiniz.

Hayley bir gün hayatında birinin olduğunu, adama karşı gerçek duygular beslediğini, bu hissettiğinin aşk olduğunu ve evlilikle neticeleneceğini söylediğinde India oldukça şaşırdı. Çünkü bu evlilikle birlikte yaşadığı yerden koparken yıllardır ilmek ilmek işlediği kusursuz görünen okul hayatı toz bulutu gibi dağılacaktı. Elbette ki karşı çıktı, tanımadığı annesinin onunla tanıştırmaya zahmet etmediği bu adamla evlenmesi onu tegirdin etti.

Evlendikten sonra da birlikte Boston'a taşınacaklarını, lisenin son yılını orada okuyarak mezun olacağını netleşti, ki bu konuda da konuşma oldu. Bu durumdan ne kadar memnun olmasa da annesiyle yaşadığı için mecburdu India. Annesiyle iyi geçinemiyor olmasının ciddi bir sebebi var. Çocukken, Hayley'in baskıcı babasını terk etmesinin sonucunu India yaşadı. Babası onu dövdü, aç bıraktı ve bakmadı, bunun en büyük etkeni annesinin çekip gitmesiydi. Hastanede ölümüne dayak yemesinin ardında annesinin gelip alması ile hayatı değişti India'nin ve beraber yaşarken kendine bir zırh edindi. Kendinden başka kimseye güvenmeyecekti, bu annesi de dahildi.

Evlilik kararıyla birlikte India'nin kendine kurduğu dünyası sarsılarak üzerine yıkılır. Gideceği yerde neler yaşayacağını düşünürken yeni hayatıyla ilgili birçok çekinceleri oluşur. Belirsizliklerden korkması yaşadığı travmanın da her an ensesinde olmasıyla da alakalı. Aralarındaki sorunları konuşma zamanı gelip de yüzleştiklerinde bende bir kırılma oldu, ne kadar kızmış olsam da India gibi az da olsa Hayley'i anlayabildim.

Hayley ve Theo evlenmesiyle birçok şey değişti elbette. Dahil olduğu dünya, alışık olduğundan çok daha farklıdır. Şimdi kocaman bir evde yaşarken, yıllığı epey pahalı olan bir okulda okuyor ve ayrıcalıklı bir hayatın parçası haline geldi. India, bütün düşüncelerine hislerine rağmen heyecanlanarak anın büyüsüne kapıldı. Sarf ettiği çabaları, uğraşı, yalnız kalmışlığı ve geçmişte yaşadığı duyguların yansıyan andaki o çaresizliği çok içime işledi. Olduğu karakter, sanki dövülmüş bir çelik gibiydi; sert yıkılmaz ama yine de aldığı hasarlarla çok güçlü. Gurur duyduğum bir karakterdi India.

Evlilikle birlikte aynı yaşlarda olan bir de üvey kız kardeşi de olur, Elle. Elle ile de birçok yeni insan hayatına girer. Yeni arkadaşlarıyla arasında oluşan uyum eskiden yaşadığı yerdeki kadar kolay değildir. Sonradan gelen ve ortama uymayan kişi olarak aralarında sırıttır. Kendini bir şekilde aralarına kabul ettirirken de biri dikkatini fena halde çeker. Üvey kız kardeşi Elle'nin sevgilisi Finn. Dıştan bakınca rahatsız hissettircek gibi duran bir aşk üçgeni var kitapta ama  görünenin dışında bir gerçek de var. Arkada dönen olaylar epey farklı.

Babası tarafından şiddete uğrayan Finn ve eşcinsel olduğunu herkesten saklayan Elle'nin çevirdiği oyun, India hayatlarına girene kadar kusursur ilerler. Gerçekte ne olduğunu ve kim olduğunu insanlar kolaylıkla açıklayamaz, tıpkı India gibi kendini koruma adına başına gelenleri kendine saklayıp güçlü görünüm oluştururken Elle ve Finn'in kendilerin gerçekte kim olduklarını gizlemek gözlerden daha uzakta olmaya çalışırlar. Okulu bitirip üniversite ile kendi hayatlarına kavuşana kadar planlarına sadıktırlar. Buraya ek parantez açmak isterim, günümüzde de hâlâ cinsel yönelimi farklı olan kişilere yapılan zorbalık ve dışlanmaları düşününce Elle gibi kendini gizleyen birçok insanın olması beni üzdü. Yine şiddete maruz kalan ve şiddet görmeye devam eden India ve Finn gibi birçok insanın olması da beni üzüyor. Gönül isterdi ki sevginin saygının kol gezdiği bir dünyada kimsenin kimseye karışmadan iyilikle yaşayabilmesi. Keşke tabi, keşke...

Bu üç genç o kadar kırılgan, o kadar yaralı, o kadar korkmuş ve de o kadar güçlü ki, kitabın ortalarında üçünü tutup sıkıca sarılıp sevmek istedim. Gerçekte olduğunuz kişiyi saklamak yorucu olabiliyor, bunun empatisini bana Elle yaptırdı. Korkularla yüzleşmek kendi gücünü kararlılığını sağlamaktaki gerçekliği India ve Finn hatırlattı. Bu üç karakter benim için başka yerde olacak. Bir tek keşke yazar Finn'i daha fazla konuşturup daha açık kitap gibi okunur bir karakter yapmış olsaydı on numara olurdu.

Uzun lafın kısası bu kitaba tamamen bayıldım. Kırdığım bir puan ise o finale ve Hayley'e kızdığımdan sebep. Onun haricinde karakterlere, hikayenin gidişatına, yazıma -ucu açık devamı varmış gibi hissettiren o sona rağmen- kitapla ilgili her şeye bayıldım. Samantha Young'dan daha fazla kitaplar okumak istiyorum.

Bazı sırlar her şeyi değiştirebilecek kadar büyüktür.

“Tamamen yalnızken hiç kimseye güvenmemek çok yorucu.”

India Maxwell, okulda popüler olmak için yıllarını harcadı ve tam istediği popülerliğe kavuştuğunda, annesi âşık olduğunu ve Boston’a taşınacaklarını söyledi.
Şimdi India’yı yeni evinde bir üvey baba ve kız kardeş bekliyor. Ultra lüks hayata alışmak ve yeni okulunda eski popülerliğini elde etmek için çok çaba sarf etmesi gerekiyor.
Fakat bu o kadar kolay değil çünkü India’nın kimseye açmaması gereken sırları var ve bunları iyi saklamalı. Özellikle üvey kız kardeşinin kibirli ve küstah erkek arkadaşından...
Kitapları tüm dünyada milyonlarca okuyucuya ulaşan Samantha Young’tan üç kişilik bir aşk hikâyesi.

0 comments:

Yorum Gönder