Sil Baştan - Lynn Painter | Kitap Yorumu


Özgün Adı : The-Over
Kitap Adı : Sil Baştan
Yazar Adı : Lynn Painter
Seri Bilgisi : The Do-Over #1
Çevirmeni : Damla Atamer
Sayfa Sayısı : 264
Yayınevi : Artemis Milenyum
Baskı Yılı : 2024
Kitaba Puanım : 3/5
Çok satan Filmlerden Daha Güzel’in yazarından yepyeni bir genç yetişkin hikayesi!
Çılgınlıklarla dolu bu genç yetişkin hikâyesinde genç bir kız, şimdiye kadarki en kötü Sevgililer Günü’nü yaşar; hem de aynı günü defalarca…Bir Sevgililer Günü’nde arabası yanarak hurdaya dönen Emilie Hornby, biraz rahatlamak ve bir kâse Ben&Jerry’s dondurmada teselli bulmak için büyükannesinin evine kaçar. Emilie kanepede uyuyakalır ancak uyandığında kendini evinde, kendi yatağında bulur ve yine aynı Sevgililer Günü’ne uyanır... Peki, bir sonraki gün? Yine aynı kâbus gibi Sevgililer Günü… Emilie, erkek arkadaşı Josh’ın onu aldatmasını her gün sil baştan izlediği ve uyanamadığı, zaman döngüsü gibi bir kâbusun içinde sıkışıp kalmıştır. Emilie, bu kâbus yetmezmiş gibi bir de talihsiz şekillerde çarpıştığı gizemli Nick’ten kurtulamaz. Genç bir kız, hayatının alevler içinde yanmasını kaç gün daha öylece izleyebilir? Peki, bu korkunç günlerden iyi bir şeyler çıkmaya başladığında ve evren, ona aynı günü sil baştan yaşatmayı bıraktığında ne olur?

(Tanıtım Bülteninden)
Kitap çıktı çıkalı radarımda olup epey merak ettiğim bir konuya sahipti. Oldum olası zamanda başa sar konusu ilgimi çeker ve iyi yedirilirse kurguya baya keyifli olur; izlemesi de, okuması da. Fakst bu kitap kesinlikle benim kafamda oluşan beklentileri karşılamadı. Hep bir şeyler eksik ve aceleye getirilmiş hissi vardı. Misal romantizm gerçekten çok aceleye getirilmişti ve karakterlere ısınamadım ben.

Konuyu düşününce başta eğlenceli olabileceğini düşünmüştüm, fakat öyle olmadı. Ya ben fazladan beklentiye girdim ya da kitapta esaslı eksiklikler vardı. Oysa iyi bir olay örgüsüne sahipti, hatta bazen sevimli sahneler de olmadı değil. Genele bakınca, ortalama bir kitaptı ve beni pek az tatmin ettiğini söyleyebilirim. Ben yazarın diğer kitaplarını daha çok sevdim, hatta onları defalarca kere de okuyabilirim.


Gel gelelim kitabın konusuna;

Emilie Hornby insanları memnun eden, geleceğini kontrol etmek için uzun listelere sahip ve onay kutuları olan esas kahramanımız. Erkek arkadaşının onu terk etmesiyle tüm hikaye başlıyor. Kızımız boşanmış ebeveyne sahip, babasının yeni ailesi ordan kardeşleri annesnin erkek arkadaşı vs va ergenliğini buram buram yaşarken bir de terk edilişi her şeyi başlatıyor.

Terk edilme günü de manidar, sevgililer gününde hem de. Sonrasında gün tekrara sarar ve aynı günü defalarca yaşamaya başlar. Derken ufak detaylar gözüne çarpar ve der ki o detaylar benim geleceğim olabilir.

Zaman döngüsünün içinde sıkışıp kaldığını fark eden kızımız kendi hikayesine ne şekilde yön verir dersiniz?


Kusuriya No Hitorigoto - Natsu Hyuuga | Öneri Seri

 

Okuduysan izle, izlediysen oku köşemizde bugün size şahane bir seri önerisi getirdim. Dostlarım manga anime sevenler bir yaklaşsın, bu seri kaçmaz! 🤤

Kusuriya No Hitorigoto bizdeki ismiyle Şifacı Günceleri mangasında haydutlar tarafından kaçırılıp imparatorluk sarayına satılan esas kahramanımız Maomao hikayesini okuyoruz. Kızımız fazlaca zeki, eczacı babasıyla yaşarken birden kendini saray entrikaları içinde buluyor.

Animesinde de aynı sıralamalarla ilerliyor. Eczacı olan babasının ricası üzerine geleneve bir şey götürüp gekirken yolda kaçırılır. Sarayda başlarda düşük rütbeli bir hizmetçi olarak çalışırken kulağına gelen dedikodular sonrasında hastalanan prens ve prensesi kurtarmak için gizli şekilde mesaj ulaştırır. Bu hareketiyle yakalanır.


Maomao, Jinshi’nin yardımıyla saraydaki zehirlenme olaylarının sırrını çözer. Zekasını, becerisi ve saklamaya çalıştığı güzelliği ile de Jinshi'nin dikkatini çeker. Kızımızın olayı de, zehirler üzerinde fazlaca bilgisi olması. Bu bilgiyi nereden ve nasıl elde ettiğini merak ediyorsanız eğer mangayı okuyarak ya da animeyi izleyerek sorulara cevap bulabilirsiniz.

Saray entrikalarının, o dönemdeki tıp ve zehir üzerine bilgilerin, gizemin zaman zaman gerilimin ve de dram dolu hikayesiyle size şiddetle öneririm. Ben Maomao'yu çok sevdim, Jinshi'ye ise bayıldım.

Dataylı bir anime yorumunu gireceğim. Bu arada güzel bir haber de var, animenin ikinci sezonu da gelecek, 2025 yılında yayında olacağı söyleniyor. Mangayı ise Athica Books'dan alarak seriye başlayabilirsiniz. 💐



Son Ejderha Kralı - Leia Stone | Kitap Yorumu


Özgün Adı : The Last Dragon King
Kitap Adı : Son Ejderha Kralı 
Yazar Adı : Leia Stone
Seri Bilgisi : Kings of Avalier #1
Çevirmeni : Melike Çetiner
Sayfa Sayısı : 272
Yayınevi : Ren Kitap
Baskı Yılı : 2024
Kitaba Puanım : 4/5
Son Ejderha Kralı müstakbel kraliçesini arıyordu.

Bu haberin kasabaya yayılması tüm kadınların telaşlanmasına neden olmuştu. Kral, kraliyet muhafızlarını doğurganlık çağındaki kadınları Jade Şehri kalesine getirmeleri için kasabaya yollamıştı.

Tek şartı, seçtiği kadının ona bir vâris verecek kadar güçlü bir büyüye sahip olmasıydı.

Bense sadece yüzde on ejderha büyüsüne sahip bir insandım. Seçilmeyeceğimden emin olmama rağmen Büyü Koklayanlar kendimi krala olası bir eş olarak sunmamı emretti. Annemden öğrendiğim korkunç sırrın ardından Jade Şehri’ne gitmeye karar vermiştim. Beni ölüme götürebilecek bir sırdı… hem de kralın kendisi tarafından.

(Tanıtım Bülteninden)
Leia Stone'un Son Ejderha Kralı ihtiyacım olan kitaptı, rutinime ara vermek için keyifli bir molaydı. Serinin ilk kitabı fantastiğe giriş olarak okuması kolaydı ve türe başlamak isteyenler için bir de ejderhaları sevenler için önereceğim bir kitap.

Konuya gelecek olursam, Son Ejderha olan Kral Drae soy devamı için yeni bir eş arıyor. Fakat şöyle bir pürüz var kı, çocuk sahibi olmak için doğumda hayatta kalabilecek sihre sahip bir hatun bulunması gerekiyor. Eş için de kraliyet muhafızlarından adamlar gönderiyor. Gelin adayı olarak da Arwen seçiliyor.


Arwen'in ise kafası cevaplanması gereken sorularla dolu. Drae'in ne olduğunu öğrendiğinde bir şekilde ondan yana zarar göreceğine kendini inandırmış durumda fakat öyle bir şeyin olması da biraz, olası görünmüyor.

Drae'nin planları var, ikilem arasında da kalıyor. Neler olduğuna dair merak ettiyseniz şayet sorulacak soruların cevapları ve daha fazlası kitapta.

Şunu söyleyeyim bir fantastik kitap için içinde çok fazla dünya inşası yoktu. Bunun yerine daha çok karakterlere odaklanılmıştı. Eğer arayışınız  dünya inşası için, sizi pek de tatmin etmeye bilir ama aksine fanteziyi seviyorum karakterler odaklı fantastik okuyayım derseniz bu kitap sizi bekliyor. Ben karakterleri ve aralarındaki ilişkileri sevdim. Hem çok güzeldi, hem de dokunaklıydı. Sonu beklentimi karşıladı ve olması gerektiği gibi bittiğini düşünüyorum. Serinin davamı için de ayrı bir merak içindeyim. Bakalım devam kitabında bizi bekleyecek yeni serüvende nelerle karşılaşacağız.

Hikaye Hırsızı - Jean Hanff Korelitz | Kitap Yorumu


Özgün Adı : The Plot
Kitap Adı : Hikaye Hırsızı
Yazar Adı : Jean Hanff Korelitz
Seri Bilgisi : The Book #1
Çevirmeni : İpek Demir Gedik
Sayfa Sayısı : 336
Yayınevi : Altın Kitap
Baskı Yılı : 2024
Kitaba Puanım : 4/5
Hikâyeler bize kim olduğumuzu söyler, peki ya biri o hikâyeyi çaldıysa?

Jake ilk kitabıyla dikkate değer bir çıkış yapmış, ancak ikinci kitabının fiyaskosunun ardından yazar tıkanıklığına girmiştir. Üçüncü ve dördüncü romanının taslağı ise tam bir hayal kırıklığıdır. Bir yandan da geçimini sağlamak için bir yaratıcı yazarlık atölyesinde ders vermektedir. Ancak Jake için asla umut vaat etmeyen yeni ders döneminde onu bir sürpriz beklemektedir: iddialı yeni ögrencisi Evan Parker’ın muhteşem roman fikri.

Yıllar sonra Evan’ın bu olağanüstü hikâyesinin hâlâ bir romana dönüşüp raflarda yerini almadığını gören Jake, merak edip biraz araştırınca bu parlak öğrencisinin öldüğünü öğrenir. Ve her yazarın yapacağı gibi hikâyenin ziyan olmasından korkarak (!) onu kendi yazmaya karar verir. Zira T.S. Eliot’ın da dediği ya da daha doğrusu büyük olasılıkla Oscar Wilde’dan “alıntıladığı” gibi: İyi yazarlar ödünç alır, büyük yazarlar çalar.

Jake’in hayatı yazdığı bu yeni romanla bastan sona değişirken Evan’ın fikrinin ardındaki sırlar da bir bir ortaya dökülür. Peki bu roman konusunun ardındaki korkunç gerçek nedir? Esas hırsız kimdir ve kimin hikâyesini ya da daha doğrusu kimin hayatını çalmıştır?
Bir kitabı okur olarak kısa zamanda okuyorken yazarın ne kadar sürede yazdığını düşünüyor muyuz? Şahsen amatör yazar olarak bir kitap yazmanın ne denli zor olduğunu eklemeden geçemeyeceğim. Hele ki yazdığın ya da yazacağın kitapta ilham kaçınca tıkanınca yaşananlar var ya, üf üf.

Bu kitapta da buraya değinilmiş ki ben buna bayıldım. Efendim hemen kitaptan bahsedeyim ben sizlere.

Yazarımız Jake başarılı bir çıkış ardından yazma konusunda sorun yaşıyor. Bir yaz üniversite de yazma programında yazarlık ve aynı zamanda danışman dersleri veriyor. Evan Parker'la de yolu tam burada kesişiyor. Evan ise zehir gibi gelecek vaad eden bir kalem fakat bizim elemanın yardımını reddediyor. Çünkü o kendini beğenmiş bir tip, narsist. Çok satan bir yazar olmanın yolunu bulmuş bile çoktan. Hatta Gişe rekorları kıran bir film olacağına dair inancı da yüzde yüz. Kitabı için parlak bir olay örgüsü fikri var, bu konuda da her şeyi açıklıyor.
Evan'ın aksine Jake'in daha fazla çalışması gerekiyor, bu konuya da sinirleniyor ama ne yaparsa yapsın aklından "yeterince" parlak fikir geçmiyor.


Bizimki bunalımda, kendknden nefret etme evresine çakılmış. Yaratıcı olmadığını düşünüyor, düştüğü sarmalda batmış durumda.
Bir gün tesadüf ederi Evan Parker'ın o ballandıra ballandıra bahsettiği kitabı hiç yayınlamadığını fark ediyor. Öğrendiği bu fikirle zihninde ışıklar yanıyor. Bu başyapıtını *ona ait olmayan bir fikirler* yazmak için kendini durdurmuyor. Merak ettiniz değil mi? O halde kitabı edinin dostlarım.

Jake'in geçmişi, travmalar, emekleri çabaları uğraşmaları New York'ta yaşamak için verdiği mücadeleleri okuyoruz kitapta. Hayallerinin peşinde koşan bir yazar, tuhaf işlere bulaşmış olsa da hayatını kazanmak zorunda ama değil mi? Yaptığının elbette ki sonuçları var ve o sonuçları da yaşıyor.

İnsanların neden yazar olmayı seçtiklerine dair de çok güzel eleştiriler okuyoruz.
Kitabı okumanız gerek, okuyup düşünmek gerek. Şiddetle tavsiye ötesi tavsiye.

Bu güzel kitapla beni buluşturan nihal çok teşekkür. 💐

Tavsiye etmesi benden, okuması sizden. 💋

Mart'ta Neler Yaptım?


Ben geldim dostlarım, #ayınözeti bilançosu ile merhaba.

Mart ayı okuma açısından plânladığım gibi gitmedi. Online okumaları bir yana bırakırsam basılı olarak okuduğum 5 kitap oldu. Webtoon olarak 2 yeni seriye başlarken 1 tanesi uzun zaman önce yarım bırakmış daha sonra devam etmeye karar verdim.

OKUDUKLARIM

• Senden Bir Parça 5/5⭐
• Oyun 4/5
• Eski Sevgili Mevzuları 4/5
• Garnet Ovası 3/5
• Sapkın Kral 4/5

Ayın favori kitabım Senden Bir Parça kitabı olurken, Sapkın Kral yine çok sevdiğim kitaptı. Tarihi aşk kontenjanında Brenda Joyce kraliçemin Oyun kitabı ise keyif aldığım bir diğer kitaptı.


OKUDUKLARIM (Webtoon)

• I Made a Deal With The Devil
• Finding Calellia 
• The Mafia Nanny

Finding Calellia iki sene önce okumaya başlamıştım bir ara serinin devamı gelmedi ve ben de bırakmak zorunda da kalmıştım simdi ise devam bölümleri geliyor. Acayip güzel bir hikâyesi vardı, çok iyiydi.


İZLEDİKLERİM

• Kanojo ga Koushaku-tei ni Itta Riyuu
• Kusuriya No Hitorigoto

İzlediğim animelerde son derece keyif aldığım serilerdi, Kusuriya no Hitorigoto mangası Athica da basıldı seriyi izledikten sonra da okuyabilirsiniz.