Xoxo - Axie Oh | Kitap Yorumu


Özgün Adı : Xoxo
Kitap Adı : Xoxo
Yazar Adı : Axie Oh
Seri Bilgisi : *
Çevirmeni : Melda Dinçer
Sayfa Sayısı : 296
Yayınevi : Artemis Milenyum
Baskı Yılı : 2022
Kitaba Puanım : 3/5
İlk aşk, K-pop, Kore kültürü... Her gece izlediğiniz o sevimli ve neşeli Kore dizileri gibi, Jenny ve Jaewoo’nun hikâyesi de sizleri büyüleyecek.

“Her Kore dizisinde, final sahnesinin öncesinde bir kovalama sahnesi oluyor ve nihayet başkarakter ile onun büyük aşkı, tüm korkuları ile çekincelerini bir kenara bırakıp buluşuyorlar. Dünya böylece bir kez daha huzura eriyor. Ancak kimse beni durdurmak için havaalanına gelmedi. Pazar günü uçağa bindim ve eve dönüş yolculuğum başladı.”

Jenny, annesiyle birlikte Los Angeles’ta yaşayan Güney Koreli bir genç kızdır. Tek amacı, iyi bir müzik okulunda okumaktır. Jay amcasının karaoke barında gizemli ve yakışıklı Jaewoo ile karşılaşır. Macera dolu bir gecenin ardından Jaewoo, ortadan kaybolur.

Üç ay sonra Jenny, annesiyle birlikte hasta büyükannesine yardımcı olmak için Güney Kore’ye gider ve eğitimine bir süre orada devam etmesi gerekir. Gittiği okulda Jaewoo’nun da öğrenci olduğunu öğrenince çok şaşırır. Fakat Jaewoo, yalnızca bir öğrenci değildir; dünyanın en büyük K-Pop gruplarından birinin üyesidir.
Jenny ve Jaewoo’nun gelecekleri için çizdikleri yol, belki de çoktan rotasından çıkmıştır. Jenny, aşkı için hayallerinin ne kadarından vazgeçmeyi göze alacağının kararını vermek zorundadır.

(Tanıtım Bülteninden)
Klişe olarak nitelendirebileceğim bir kitap yorumu ile karşınızdayım. Xoxo benim için bir tık klişe gelirken, Kore ile alakalı ya da düz bir ifadeyle belirtmem gerekirse Asya ile uzaktan yakından bağınız yoksa, herhangi bir yapımı takip etmiyorsanız eğleneceğinize bahse gireceğim bir gençlik kurgusuydu. Benim için ise... Eee izlediğim Asya dizilerini, animeleri; okuduğum manga ve webtoonları zihnim tararken benzeri kurguda sahnelerde birçok örnekleri biliyormuşum ben 🙈 Bilmeyen için eğlenceli bir başlangıç olabilir. Tabi bu daha iyi örnekleri olduğu gerçeğini de değiştirmez.

Şimdi otakuları korecanları sahneye alayım 🤭 Kpop ile ilgilenenler bir bakıversin. Ucundan bucağımdan tatlı diyebileceğim bir romantizm hikayesine ortak ediyor kurgu. Yormadan bir çırpıda bitirip kısa sürede zihninizi meşgul edip kendinizi iyi hissettirecek bir kitap.

Yazarın okura sunduğu ve fark ettirmek istediği bir yer vardı ki en çok o kısmı dikkatimi çekti benim. İdol kültürü ve beraberinde gelen o yığınlara değinilmiş. Paparaziler bir yana fan kitlelerin sınırı geçtikleri yerde korkutucu yüzünü hatırlatıyor. Gerçek hayatta yaşananlara dönüp bakınca yazarın bu noktaya değinmesi hoşuma gitti. Sevdikleri benimsedikleri kişi hayranlar için bir obje hâline geliyor ve yaşattıkları zorbalıklar ise bazen kötü sonuçlar doğuruyor. Sektörü takip eden ve ilgisi olanlar bahsettiklerimden çıkarım yapıp ne olduğunu anlarlar. Her neyse... Yazarımız idol olabilmek için çocuk yaşlarımdan itibaren başlayan çetin eğitimleri, sektörün zorluğunu, ailelerinin hayat şartlarını iyileştirmenin ve hayallerini gerçekleştirmenin çabalarını, bütün bunların yükünü taşımanın ne denli ağır ve yıpratıcı olduğuna da yer vermiş yazarımız.


Tabi bir Idol olmanın ağırlığı ve bağlayıcılığı var. Sözleşmelerinde biriyle birlikte olup olmama kararını onlara sektörün kapılarını açanlar karar veriyor. Ve bu inanılmaz yıpratıcı bundan sebep Kpop kısmında şarkıcı hayran ilişkisine üzülüyorum. O da benim ponçik kalbim. Şunu da eklemem gerekiyor ki disaridan toz pembe görünen bu dünya aslında türlü fedakarlıklarla ayakta duruyor. idol kültürünü güzelleştirmek çok kolaydır bundan sebep ama gerçeklere gözünüzü çevirince yüreğiniz burkuluyor. 

Kızımız Jenny, babasının yakın arkadaşı Jay'ın sahibi olduğu kareoke barına gidiyor. Orada boş zamanlarında yardım etmek için de çalışıyor. Neyse, gelecek için kaygilar ben ne olacağım düşünceleri neler yaşayacağım tasaları arasında odalaron boş olup olmamasını kontrol etmesi gerekiyor. Derken esas elemanımız Jaewoo ile de orada karşılaşıyor. Karanlığın içinde tek başına yalnızlığı ile oturuyor. Kim olduğunu bilmiyor hâliyle tabi, ünlü bir grubun parçası olduğundan haberi olsa belki tepkileri farklı olabilirdi ya da olmazdı, neyse neyse. Derken yakınlaşıyor arkadaşlıklar başlıyor hikaye ilerliyor yolları bazen ayrılığa varıyor pes etmemek de gerekiyor ve mutlu sonda mesut mesut hallerinden memnun final geliyor. Hayalinde hani bir gün, bir erkek grubunun yakışıklı üyesiyle tanışıp sevimli bir buluşma yapmak varsa, bu kitabı size önerebilirim. Çok bir beklentiye girmeyip vakit geçirmek için okursanız seveceğinize eminim.


0 comments:

Yorum Gönder