Kintsugi - Tomàs Navarro | Kitap Yorumu

 

Özgün Adı : Kintsugi
Kitap Adı : Kintsugi
Yazar Adı : Tomàs Navarro
Seri Bilgisi : *
Çevirmeni : Tutku Petek
Sayfa Sayısı : 320
Yayınevi : Salon Yayınları 
Baskı Yılı : 2018
Kitaba Puanım : 3/5
Kintsugi (Altın Doğrama) kırılmış olanı tamir eden antik Japon sanatıdır. Bir seramik parça kırıldığında, Kintsugi ustaları onu altın ile tamir eder. Yeniden yapılandırmayı oldukça görünür bırakır çünkü onlar için yeniden oluşturulan bir parça kırılganlığın, güzelliğin ve gücün bir sembolüdür. Chojiro 16. yüzyılda bilinen ilk Kintsugi ustasıdır ve Sokei ilk öğrencisidir.

Bu hikâye Chojiro’nun atölyesinde yeniden ayağa kalkılabileceğini anlatıyor. Seramikler kırılgan, güçlü ve güzeldir aynı zamanda insanlar gibi. Sadece hayatımız parçalanabilir ama nasıl yapılacağını bilirseniz, hayatınızı iyileştirebilirsiniz. Bu kitapta duygusal yaraları iyileştirmek, kırıldıktan sonra onarabilmek için bir yöntemin ayrıntılarını sunuyorum. Sıkıntıların yaşamımızdaki rolünü, sıkıntıya nasıl tepki gösterdiğimizi, yaşamımız ve sağlığımız için sonuçlarının ne olduğunu anlamak ile başlayacağız. Kitabın ikinci bölümünde, psikolojinin en titiz ve değerli katkılarının bir ürünü olan basit ve etkili bir yöntem ile aynı zamanda yirmi yıllık deneyime sahip insanın yaşamını onarma sanatının nelerden oluştuğunu anlatıyorum. Hayatlarını onarmak, duygusal yaralarını iyileştirmek ve izlerini süslemek zorunda kaldılar. Son olarak üçüncü bölümde, hayatın kendisi kadar doğru hikayeleri paylaşıyorum. Her bölüm hikâye ile başlıyor. Bunu takiben bu durumla başa çıkmak için ana sorunları ve kaynakları açıklıyorum. Gördüğünüz her bir resim için, üzerinde çalıştığımız yöntemi uygulayarak; uyguladığım süreci, uygulamanın ayrıntılarını pratik bir şekilde verdiğimi göreceksiniz. Böylece ihtiyaç duyduğunuzda okuduğunuz şeyi kendiniz de uygulayabilirsiniz. Kitap boyunca mesleki pratiğimde karşılaştığım farklı durumları anlatıyorum. Hepsi gerçek vakalar ve ne yazık ki hepsi çok yaygın. Hepsini derlemeye ve sizinle paylaşmaya karar verdim. Böylece kendinizi böyle bir pozisyonda bulursanız, bu durumu yaşıyorsanız veya hayatını tamir etmesi gereken birine yardım etmek istiyorsanız, burada size yol göstermek ve ilham vermek için bir rehber var.

(Tanıtım Bülteninden)
Sabrı emeği tevazuyu içine alıp ruh dinginliğini kendini dinlemeyi başaran bir sanata sahipler Japonlar. Kintsugi, kelimenin tam anlamıyla; " Kırık çömleklerin kırılmış yerlerini toz haline getirilmiş veya toz altın, gümüş ve de platin gibi değerli madenlerle karıştırılmış reçine yardımıyla onarma sanatı."

Yazar Kintsugi felsefesinden yola çıkmış. Anlattığı satırlardan yola çıkarak ulaşılmasını istediği ana fikri de çok güzel. Yara izlerimizi saklamamalıyız, barışık olmalıyım, onları daha güzel hâle getirmeliyiz. Tıpkı Japon Kintsugi sanatında olduğu gibi. Bir zanaatkar nasıl ki kırık seramikleri tekrar bir araya getirip güzel bir görünüm elde etmek için çatlakları onarıyorsa bunu kendi hayatımız için de yapmalıyız. 

Okuduğum satırlarda neyi yapmak gerektiği anlatırken ne yapılması gerektiği gözden kaçırmış yazar. Geçmişe takılı kalınmaması gerekiyor, güzel bir öğüt. Eski yaralardan kurtulurken hatırlıyoruz, evet bu da bir gerçek. Sorunları aşmanın yöntemi kimine göre yazmak gezmek olabilirken kimisinin de sorunun üzerine gitmek olduğunu düşünüyorum. Yazarın anlattıkları klasik kişisel gelişim kitaplarındaki karşılaşacağımız öğütler izlenimi verdi bana. Evet, öğütler güzeldi fakat ilk defa duyduğum ya da ilgimi çeken yeni bir öğüt maalesef ki değildi. Bazı noktalarda fikirlerimiz örtüşürken bazı noktalarda neden diye sorguladım okuma boyunca. Ve zamana yayarak okumamı bitirdim. 

Genel olaram çıkardığım sonuç, eğer onarmaya ve hayatın zorluklarını düşünmeye yeterince zaman ayırmazsak, kendimize acımaya devam ederiz oldu.

Okurken kendi düşüncelerinizi satırlarda somut hâlini bulacağınız, hak vereceğiniz, düşünüp ama diyeceğiniz, nede. diye sorguya gireceğiniz bir kitap yazmış yazar. Kendinizi denemek istiyorsanız okuyun derim ben.

0 comments:

Yorum Gönder