İçten İnananlar - Rebecca Makkai | Kitap Yorumu


Özgün Adı : The Great Believers
Kitap Adı : İçten İnananlar 
Yazar Adı : Rebecca Makkal
Seri Bilgisi : *
Çevirmeni : Zeynep Eski 
Sayfa Sayısı : 512
Yayınevi : Salon Yayınları 
Baskı Yılı : 2023
Kitaba Puanım : 4/5

Çok yakında Amy Poelher tarafından uyarlanan büyük bir televizyon olayı olacak!

1980’lerin Chicago’sunda ve günümüzün Paris’inde geçen, trajedi ve kayıplar karşısında büyüleyici bir dostluk ve kefaret romanı.

1985 yılında, Chicago’daki bir sanat galerisinin geliştirme müdürü olan Yale Tishman, 1920’lerin tablolarından oluşan olağanüstü bir koleksiyonu galeriye hediye olarak getirerek harika bir iş başarmak üzeredir. Ancak, kariyeri yükselmeye başlarken, etrafında AİDS salgınının katliamı büyümektedir. Arkadaşları birer birer ölürken, dostu Nico’nun cenazesinden sonra virüs Yale’e giderek daha da yaklaşmaktadır. Kısa süre içinde, yanında sadece Fiona, Nico’nun küçük kız kardeşi kalır.

Otuz yıl sonra, Fiona, kendinden kopmuş ve bir tarikat içinde kaybolmuş kızının izini sürmek için Paris'te bulunmaktadır. Chicago krizini belgelendiren ünlü bir fotoğraf sanatçısı olan eski bir dostun yanında kalırken, sonunda kendini AİDS’in hayatını ve kız ile ilişkisini nasıl harap ettiğini kavrarken bulur. İç içe geçmiş iki hikâye, hem Yale hem de Fiona felaketin ortasında iyiliği bulmaya çalışırlarken, bizi seksenlerin kalp kırıklıklarına ve modern dünyanın kaosuna götürüyor.

Yazar bir geçmiş zamana götürüyor bizi, bir günümüze yıllara. İki zaman çizelgesini bir araya getiriyor ve kurgu dünyasının kapılarını açıyor. 1980'lerin Chicago'suna gidiyoruz başlarda, toplumsal sağlığı etkileyen ciddi bir hastalık var; AIDS. Salgından etkilenen bir grup eşcinsel erkek arkadaşı okuyoruz kitabın ilk bölümleriyle birlikte. Ardından daha günümüz zamanlarına geliyoruz, hikayenin başladığı zamandan 30 yıl sonrasına, 2015 yılında kızını arayan Fiona'yı okumaya devam ediyoruz. Fiona'nın erkek kardeşi de o eşcinsel grubun bir üyesiydi ve bu hastalık nedeniyle birçok arkadaşının hayatını kaybedişine de tanıklık etmiş karakterimiz. Kaybedişin acısı ve ağırlığını hayatı boyunca taşıyor oluyor Fiona.

Kitabın inişli çıkışlı temposunda biz okurlara aktarmayı umduğu duyguları yazarın iyi vermeue çalıştığını söyleyebilirim. AIDS'e, eşcinselleri ve onları önemseyen kişilerin hayatlarını nasıl mahvettiğine dair anlattığı hikaye çok kalp kırıcı.

Sayfalar boyunca Yale ve arkadaşlarının bakış açılarını en ilgi çekici buldum. Önleyici bakımın, tedavi seçeneklerinin ve HIV ve AIDS konusunda genel farkındalığının daha fazla ve fazla olması gerekiyor. Pek konuyla alakalı bilgi sahibi değilim esasen herkesin araştırıp öğrenmesi ve tedaviler konusunda da yeterliliğe sahip olması gerekiyor. Şunu anlıyorum gerek 50 sene öncesi gerekse 50 sene sonrası bir kesim bir başka kesime kendini kabul ettirmede özgürlüğünü göstermeye hak talep etmede gelişme hızının hiçbir zaman değişemeyeceğini görüyorum.

Rebecca Makkai, bu kitabıyla birlikte bir empati duygusu oluşturuyor. Eşcinsel insanların sağlık ihtiyaçlarını göz ardı eden ve bunun sonucunda çoğunu diri diri gömen yönetim sonuçlarını öne çıkarıyor ve farkındalık oluşturmaya çalışıyor.

Bunun başarıp başaramadığı ise okuyanların takdirine kalmış bir durum.


0 comments:

Yorum Gönder