Duvarların Ressamı - Gülnur Ermiş | Kitap Yorumu


Kitap Adı : Duvarların Ressamı
Yazar Adı : Gülnur Ermiş
Seri Bilgisi : ♡
Sayfa Sayısı : 320
Yayınevi : Efsus Yayınları
Baskı Yılı : 2023
Kitaba Puanım : 5/5 ⭐
#SokakSanatı

Doğayı gördün, cenneti istediğini keşfettin.
Kütüphaneye adım attın, ilim talep ettin.
Sonra sessizlik kırıldı bir gürültünün içinden.
Sen sanatı arıyordun, kendini buldun.

Ayşe Can, sokaklarda sanat olarak nitelendirilen duvar yazılarını ve resimlerini fotoğraflayan genç bir kızdır. Bunları Sokak Sanatı adındaki bir blogda yayınlayarak belli bir kitleye ulaşmıştır. Alfabe adında gizemli bir sanatçının da büyük hayranı olan genç kız, onun kim olduğunu merak etmekte ve sıkıca eserlerini takip etmektedir.

Bir gün Dağhan adında bir gençle karşılaşır ve bu genç adam ona Alfabe ile tanışabileceğini söyler. Başta güvenmek açısından tereddüt yaşasa da genç kız kendisine verilen
adrese gelir ve gizemli bir adamın sırlarla dolu olduğunu görür.

Merakı henüz bitmeyen Ayşe, sonraki zamanlarda Dağhan ve arkadaşları ile hiç beklenmedik bir bağ kurar ve bu bağ onu kendisini tanımasında uzun bir yola çıkarır.
(Tanıtım Bülteninden)
Bu zamana kadar okuduğum kitaplardan açık ara en farklı kurguya sahip kitaptı Bir Sanat Hikâyesi Duvarların Ressamı. Bakmayın isminin uzun oluşuna, yazar bir sanat hikâyesi yazdı. Ama öyle böyle değil. Hayal edin, genclerin bir araya gelerek sanata ilgi duymasına, kötü olayların karşısında iyilikle öğütler vermeaine ve bunu resimle müzikle şiirle duvar yazılarıyla cevap vermesine... Mesela kötü bir alışkanlık dahi yok öyle elde sigara, yumruklaşmalar. Hatta zorbalık yapana dahi aslında yaptığının yanlış olduğu öğüdü var. Sonra sokak hayvanlarına bir küçük yerde değinmiş. Korkuyor olabilirsiniz sevmiyor da olabilirsiniz diyor karaktin ağzıyla yazarımız, zarar verme yararın yoksa dahi zararın olmasın, uzak dur. Yaşama el sürme! Kimin haddine ki yaradanın verdiği cana başka biri kast etsin?

Bir başka anlam dolu gerçekliğe de ışık tutan noktası, aile içi şiddet hani annesinden ya da babasından şiddet gören nefrete bulanan sevgi nedir bilmeyen kimseler, karşılarına iyi birileri çıkmazsa sonları felaket oluyor. Onlardan biri Ayşe; annesinin sakladığı sırları, o sırlara dolanan korkuları yaşadığı kabusları var. Hıncını ister istemez kızından çıkarıyor. Bundan ötürü Ayşe sevgi nedir bilmiyor, tatmadığı duyguyu anı yaşayarak geçiştiriyor. Hayatta onun ilgisini çeken bir yerler var elbette, geleceğe dair hayalleri beklentileri olmasa da merak ettiği var. Duvarlara resim çizen anlamlı cümleler yazan o kişinin kim olduğunu merak ediyor. Hatta adına sanatla alakalı bir blogda yazılar yazıyor, duvarları susleyen o resimlerin fotoğrafını çekerek #sokaksanati etiketiyle paylaşıyor.

Derken bir gün onu izleyen biri sislerin arasından çıkıyor, Alfabe adını verdikleri duvar sanatçısını tanıdığını söylüyor. Dağhan. Gizemli, saygılı sevecen arkadaş canlısı sanata ve hakikate aşık o genç. Önce arkadaş çevresine dahil ediyor Ayşe'yi, yavaş yavaş ilmek ilmek işliyor kendini. Hayatta bir amacının olmasını öğütlüyor, onun ruhuna dokunarak hakikate yönelmesinde pay sahibi oluyor. İnancının güçlenmesine vesile, bir yandan da güzelce seviyor, sevgiyi de öğretiyor, kalbine işleniyor dantel gibi.

Bahsetmek istediğim birçok noktalar var fakat kitabı komple anlatmaktan çekiniyorum. Gülnur'un kalemi beklediğimden daha iyiydi, kurgu dünyası ise bambaşka bir lezzet. Üzerine konuşulması gereken önemli noktalara sahip, satır aralarında muazzam bir dünya sakladığı bu kitabı gönül rahatlığı ile öneriyorum sizlere. O kadar güzeller ki her yaştan okurun keyifle okuyacağı bir kitap. Kaleminin daim olmasını dilerken, beklediğim nice eserler olacak yazarımdan. Mutlaka bir şans verilmesi gerekiyor. 

Tavsiyesi benden, okuması sizden. 💋

0 comments:

Yorum Gönder