Bu Bir #AşkHikayesi Değil - Sonia Hartl || Kitap Yorumu


Özgün Adı : Not Your #Lovestory
Kitap Adı : Bu Bir #AşkHikayesi Değil
Yazar Adı : Sonia Hartl
Seri Bilgisi : ●
Çevirmeni : Can Başaçek
Sayfa Sayısı : 288
Yayınevi : Ren Kitap
Baskı Yılı : 2022
Kitaba Puanım : ☆☆☆☆☆
Macy Evans, küçük bir kasabada annesi ve büyükannesiyle yaşamaktadır. 80’li ve 90’lı yıllara ait romantik komedi filmlerini yorumladığı bir YouTube kanalı vardır ve tek hayali, bir şekilde zengin ya da ünlü olup yaşadığı küçük kasabayı terk etmektir.
Kızının kendi kaderini yaşamasını istemeyen annesininse, ona en önemli tavsiyesi şudur: İş arkadaşınla sakın sevgili olma.

Bir gün Macy’nin başı, annesiyle gittiği bir beyzbol maçında hiç ummadığı bir şekilde belaya girer. Yanında oturan yakışıklı gençle medeni bir şekilde iletişim kurarken, arka sırada oturan biri onları gizlice kameraya kaydeder ve Twitter’da uygunsuz biçimlerde paylaşır.
İnternet üzerinde uydurulan bu hikâye sayesinde Macy zamanla viral olur ve bundan YouTube kanalı da payını alır.
Macy kendini bu uydurma aşk hikâyesine uyum sağlamak zorunda hisseder, ancak o çoktan annesinin bir numaralı kuralını çiğneyip iş arkadaşı Paxton’a âşık olmuştur. Üstelik şimdi, kısa yoldan zengin olup yaşadığı kasabadan kurtulmak da kendi elindedir.

Macy uydurma bir aşk hikâyesinin mi yoksa kendi aşk hikâyesinin mi başrolünde olmayı seçecektir?
(Tanıtım Bülteninden)
Macy Evans, seksenli ve doksanlı yıllara ait romantik komedi filimleri konu alan incelemeleri YouTube kanalı K1ralama Düny4sı'nda paylaşmaktan keyif alan kızımız. Yaşadığı Midwestern kasabasından ayrılmaya yetecek kadar gelir elde etmeyi hayal ediyor. Annesine hediye amaclı götürdüğü bir beyzbol maçında yan koltukta oturan yakışıklı çocuğun üzerine elindekileri yanlışlıkla dökdüğünde kısa bir sakarlık olarak alacağını umdu. İşgüzarın teki o anları kayıt altına alarak Twitter da viral bir konunun baş kahramanları olacağını her ikisi de ummuyordu. Birkaç video ve fotoğraf, içi şişirilmiş bir hikaye ve yalanlar kısa sürede yayılıp çok konuşulan konular arasına girerken, Macy başına geleceklerden habersizdi. Artık kanalına akın edenler sadık aboneleri değil, internet trolleriydi ve hiç hoş olmayan cümleler sarf ediyor nefretlerini kusuyordu. Üstelik büyük emek vererek çektiği romantik film incelemeleri hakkındaki ilgilenmiyorlar varsa yoksa beyzbol maçındaki yakışıklı Eric ile olan ilişkisi ne boyutta o önemsiyor onu sorguluyorlardı.

On beş dakikada yakalanan şöhretin getirisi zorbalığın yânı sıra lehine kullanınca fayda sağlayabileceğini fark eden Eric, bir teklifte bulunur. İnsanların ilgilendiği hikaye devam edip ilişki yaşıyor görünümü sağlanırsa ilgi eksilmezken her iki tarafa da kazan kazan durumunu ortaya çıkarır. Fakat Macy'nin içine sinmeyen bir durum vardır. Yalan söylemeyi sevmez ve insanları kandırmak ona göre değildir. Üstelik bu yalan aşl hikayesi gerçekte yaşamak istediği aşka da engel olacaktır.

Paxton'a karşı hissettiği duygular gerçektir ve artık bastırmakta da zorluk yaşıyordur. Macy bir çığ gibi sürekli büyüyen bu yalana bir son vermesi gerektiğini biliyor, ancak reklam parasını ya da biri videolarına tıkladığında göğsünde oluşan kıvılcımı görmezden gelemez. Viral faydaları elde etmesine izin verilen tek kişinin Eric olmasının haksızlık olduğunu düşünürken aslında yaptığının kendinden uzaklaşmak olduğunu sonradan fark edecektir. Ancak tıklamalar ve aboneler için sahte bir ilişki kurmak gerçek insanları incitmeye değer midir?

Gülünce yüzünde güneş açan utangaç Paxton'un kendine sakladığı sırlar, kaçıp sığındığı küçük kasabada kalmasının sebeplerini okurken canımı çok yaktı. Ondaki hikayenin bir acı barındırdığını tahmin ederken boyutunun ve yaşadıklarını okumak kalbimi kırdı. Neyse ki onu sarip sarmalaya dünden hevesli (şanslı kız, hıh) Macy var. Fiziki zorbalığa uğrayıp kendi kabuğuna çekilen ve ismini kullanmaktan bile çekinen Midnight, onun elini tutmaya ve birakmamaya kararlı Elise, annesi Gracie, büyükanne ve kasabanın kendilerine arılar dediği örgücü kadınlar ve kötü karakterlerle birlikte her birinin hikayedeki varlığı bir yapbozun bütünlüğünü oluşturuyordu. Romantik bir aşk yanında ögüt veren mesajlarının barınması beni inanılmaz etkiledi.

Yine aynı yere geleceğim ama Paxton ile ortak noktam tavşanları çok seviyor olmamız, bundan dolayı da (tabi kiii aksi mümkün müü) bir ayrı sevdim. Tavşanlarla ilgilendiği bir sahne var, tipki Macy gibi ben de hayranlıkla seyrettim. (kafamda, hayır delirmedim henüz.)

Bu kitap, sosyal medyanın ve bir bütün olarak internetin gerçekte kim olduğunuzu değiştirmesine, gerçek hayatınızı etkilemesine izin vermemek için genç yetişkinlerle bir mesaj veriyor. Viral şöhretinin dağınık ve iki ucu keskin gerçekliğini üstleniyor. Sadece konuşmak için etiketlere tıklayan kitlenin acımasızca sarf ettiği kelimelerin ağırlığı altında muhatapların ezilmesi, üzerlerinde bıraktığı tahribatı empati kurduracak şekilde bizlere hatırlatıyor yazar.

Aşkı da dozunda veriyor, hissettiriyor. Karakterlerkn arasındaki çekim, filmlere yapılan atıflar (kitap boyu birçok filmden bahsediliyor ve yarısını izleyip diğer yarısını izlememiş olan ben bir film maratonu yapma fikrindeyim.) Arkadaşlığı, sadakati, aile ilişkilerini her biri tam kararında satırlara dökülmüştü. Okuduğum her satırı hissettim ve bunda emeği geçen herkesin ellerine sağlık, şahane bir iş ortaya koyulmuş. Elbette ki içerikle uyumlu olan kapağa da değineceğim, Ren Kitap kapak konusunda çıtayı arşa çıkardı, bayılıyorum her kapağa. 🖤 Alış-veriş listenize yer açmanızı tavsiye edeceğim, bu kitabı okumanız gerekiyor.
ŞİDDETLE TAVSİYEMDİR.




0 comments:

Yorum Gönder