Jane Austen - Gurur ve Önyargı | Kitap Yorumu


Yazar Adı: Jane Austen
Kitap Adı: Gurur ve Önyargı
Özgün Adı: Pride and Prejudice
Seri Sıralaması: -
Baskı Yılı: 2013 (12. Baskı)
Sayfa Sayısı: 424
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Kitaba Puanım: 5/5
Okuyanların çoğunluğunun çok sevdiği bir kitapla geldim bu akşam. Biraz uzun sürdü okuması ama özümseyerek okuması da ayrı bir keyifti. Jane Austen'in kaleme aldığı Gurur ve Önyargı kitabı beni düşündüren, gülümseten , yer yer kaşlarımın çarpmasını sağlayan ve çoğu yere hak verdiğim sahnelerin olduğu kitaptı.
Kitap konusu genel olarak dönem eleştirisi içeriyor. Kadınların evlilik konusundaki tercihleri, sevgiye, paraya ya da sosyal konumunu seçmeyle ilgili geniş yelpazesi var. Tarihi aşk kitaplardaki genel hava bu kitapta -bence- daha farklıydı. O dönemlerde, evlilik, toplumun beklentilerini karşılayacak kadar zengin olması dışında, kadının sahip olduğu tek gerçek seçenekti. Eğer ki evlenmemiş ve tek kuruş parası yoksa akrabaların insiyatifine kalmış bir hayat sürerdi ya da şansı yaver giderse, bir mürebbiye olma seçeneği de vardı.

Toplumsal görünmezliği ve sınıfsal olarak unutulması da yanına ekti. Kısaca 'arı kadar eri olanın dağ kadar feri olurmuş' cümlesi yüzyıllar boyu geçerliliği vardı. Kadına biçilen rol çizilen yol böyleyken erkeğin iyi bir serveti varsa -yine parayla iç içe her şey- evlenmeye de gerek yoktu. Tabi bir varise ihtiyaç durumunda evlilik şarttı.
Jane Austen, aşkı, gururu, önyargıyı, aileyi birçok şeyi ele alarak doğru noktalarda eleştirmiş. Bundandır ki zamanının ötesinde bir kitap olmuş Gurur ve Önyargı.
Elizabeth, yer yer sevdiğim ve yer yer delirdiğim bir karakter. Sırf zengin bir ailede dkye Darcy'ı gittiği baloda görür görmez eleştiri oklarını yöneltip gereksiz yükselmesi ile yargıları okurken sinirle dudağımı dişledim durdum.
Darcy ise başlarda böyle soğuk mesafeli gelse de içini gördükçe daha çok sevdiğim bir karakter oldu. Ama onunda kusuru fazlaca gururu olması. Burnu düşse almazcılardan, yahu bir dur düşün aa hak ver gurur yapıp durma ama değil mi?

Elizabeth ve Darcy'nin ilişkisine gelecek olursam, en mest olduğum yerdi. Onların aşkı basit olarak bitelendirilecek romantik bir masal değildi, gururunu ve önyargısını nasıl aştıklarını ve karşılıklı bir antipatiden bir anlayışa doğru yavaş yavaş büyüdüklerini okumayı çok çok sevdim.

Kitabı bu kadar popüler ve kalıcı kılan şey, gerçekten hissedilir olması. Tüm anlatılanların gerçeklikle yakından olan bağı ve ne kadar zaman geçerse geçsin yaşanılan güne hitap edebilmesi. Mutlaka okunması gereken kitaplardan biri. Şiddetle tavsiye ederim.








0 comments:

Yorum Gönder