Kerri Maniscalco - Gölge ve Kan | Kitap Yorumu


Yazar Adı: Kerri Maniscalco
Kitap Adı: Gölge ve  Kan
Özgün Adı: Stalking Jack the Ripper
Seri Sıralaması: Stalking Jack the Ripper #1
Baskı Yılı: 2019
Sayfa Sayısı: 384
Yayınevi: Ephesus Yayınları
Kitaba Puanım: 5/5
Gölge ve Kan merak ettiğim kitaplardan ilk sıradaydı. Okuması uzun zamanımı alsa da iyi ki okudum diyeceğim kitaplar arasında yer aldı. Polisiye gerilimi 1800'lü yıllarda geçen bir hikayede okumak bambaşka bir lezzet.
1800'lü yıllar, o dönemde yaşayan kadınların bir kimliğe sahip olabileceklerini göstermeleri inanılmaz zordu. Kadınlardan istenen çeyiz dizmek, dikiş nakış öğrenmek ve koca bulup çocuk doğurmaktı. Tabi bütün bunlar Audrey Rose'un geleceği için istenenlerdendi fakat bizim kızın tek bir isteği vardı. Bilime olan merakını körüklemek ve amcasının yanında Adli Tıp eğitimi almak... Hastalıkların tedavisini bulup insanlık adına büyük işler başarmak hayallerindendi. Taa ki bir manyağın seri cinayetler işleyip tüm olayların içinde kendini bulmasına kadar. Bu sefer Audrey Rose'un öncelikleri değişti. Tek gaye daha fazla cinayetin işlenmesini önlemek ve asıl katilin kim olduğunu bulmak.

Bu araştırmalarda yanında bulunan ve en büyük desteği veren kişi ise Thomas. Amcasının yanında araştırmalarına yardım eden başlarda gizemli tanıdıkça eğlenceli kibirli ve yakışıklı bu arkadaşa Audrey Rose gibi hepimiz tutuluyoruz arkadaşlar. Birlikte atıldıkları olaylarda başlarına bir şey gelmeden (şükür ki bir şey olmadı) ipuçlarının peşinden gitmelerini okumak keyifliydi. Her bölüm bir adım daha katilin kim olduğuna yaklaşırken Audrey’i bekleyen gerçekler artar. Sırlar sayfalar akıp gittikçe açığa kavuşurken asıl yüzleşme gerçekleşir.

Karındeşen Jack son derece tehlikeli ve kurnaz bir katil, kedinin fareyle oynadığı gibi onu arayanlarla oynuyor ve asıl katilin kim olduğu konusunda okuyanı yazar öyle bir yanıltıyor ki asla doğru tahminde bulunamıyorsunuz. Hatta gerçek katil ortaya çıkınca şoka uğruyorsunuz. Audrey Rose gibi inkar edip yok ya o değildir demeye başladım. Çünkü katil herkes olurdu ama o asla olmazdı, mümkünatı yoktu.

Başlarda, konuya girerken adapte olmakta biraz zorluk çekebilirsiniz. Otopsiler, çeşitli hastalıklar vs dataylı şekilde anlatılıp görsel desteklerle de güçlendirilmiş. İlk 150 sayfayı geçip okumaya devam ederseniz kitabın ilerleyişinde açılma göreceksiniz. Zaten ondan sonra olaylar artıyor ve hız kazanıyor.

Bunun yanında ben kitaptaki karakter gelişimlerini de çok sevdik. Özellikle belirtebileceğim belli karakterlerden ziyade her karakterin kendi rollerinde genişliklerini gözlemlemek keyifliydi. Başlarda farklı fikirler ve davranışlar içinde olanlar dahi kitabın sonunda fikrini değiştiriyordu.

Kitabın ana karakterleri Thomas ve Audrey Rose'un aralarındaki çekim, tatlı rekabetleri ve sıklıkla gerçekleşen atışmaları en eğlenceli kısımdı. Zaten kitabı elinizden birakamama sebebi de bu kısımlar olduğuna bahse girerim. 
Ek parantez açmak istediğim bir kısım daha var. Kitaptaki belki de en çok dikkatimi çeken ve sevdiğim yer diyebilirim. Toplum eleştirisini çok dallandırmadan kararında ve benim en sevdiğim şekilde taşlamalı olarak yazar kitabın temeline yaymış. Zeki bir kadın karakterle de taçlandırmış. Audrey Rose başlarda hırçın bir tavırla bunu sergiliyor olsa da bölümler ilerledikçe fikirler öyle yedirilmiş ki olağan hale getirilmiş. Sanki olması gereken buymuş gibi kadının toplum önünde etkin bir rolde olması kabul görmüş. Bu kısımda bayıldım. Yazar bundan sebep bendentam puan bile aldı diyebilirim.

Gölge ve Kan gerçekten çok güzel bir kitaptı. Okuması eğlenceliydi. Birkaç yazınsal hata haricinde okuması keyifliydi. Bakalım kahramanlarımız serinin devamında ne tür maceralar yaşayacaklar. Okumak için sabırsızlanıyorum.
Ve elbette ki önerimdir, şans verin asla pişman olmayacaksınız.
“Maniscalco yarattığı karakterlerle aklınızı başınızdan alacak!” – Booklist

“Daha önce böyle bir kitap okumamış olabilirsiniz. Sonuna kadar elinizden düşüremeyeceğiniz garanti.” – School Library Journal

“Karanlık, sürükleyici bir hikaye. Tahminlerinizi boşa çıkaran bir son. Bir kitaptan başka ne istenir ki?” – Anna Carey

Haftalarca New York Times’ın zirvesinde kalan, yirmiden fazla dile çevrilen Gölge ve Kan, şimdi Türkiye’de!

Asil bir İngiliz ailesine mensup 17 yaşındaki Audrey Rose ayrıcalıklı bir hayatı sürmektedir, ama toplumun beklentilerinin aksine gizli ve tekinsiz bir dünyası da vardır. Çünkü genç kız, amcasına adli tıp laboratuvarında otopsi konusunda yardım etmektedir. Ama Audrey bir gün kendini amansız bir katilin peşinde bulur ve hayatı tek kelimeyle tersyüz olur…
 
Kerri Maniscalco’nun satış rekorları kıran serisinin ilk kitabı Gölge ve Kan, hafızalarda iz bırakacak karakterleri, sürpriz gelişmeleri, eşsiz İngiltere tasvirleri ve görkemli finaliyle yılın kesinlikle favori kitaplarından biri!
(Tanıtım Bülteninden)



0 comments:

Yorum Gönder