Zan Bir Arif’in Fantastik Romanı - Fatih Şalvan | Kitap Yorumu

 

Kitap Adı : Zan Bir Arif’in Fantastik Romanı
Yazar Adı : Fatih Şalvan
Sayfa Sayısı : 160
Yayınevi : Martı Yayınları
Baskı Yılı : 2022
Kitaba Puanım : 4/5
Bizimki gibi efsanelere tanıklık etmiş bir coğrafyadan, neden dünyaya meydan okuyabilecek bir fantastik eser çıkmadı diye düşündünüz mü hiç? Oysa yazılanların büyük bir bölümü yaşadığımız diyardan derlenmiş ve bizim inançlarımızdan esin almıştır. Ben, bu topraklarda doğmuş, büyümüş birisi olarak fantastik bizim işimizdir demek istiyorum. Gelin hep birlikte hayal gücümüzün sınırlarını genişletecek bu macerada kendimizi bulalım. Süper güçlerin bugüne kadar ki yazılmış en muazzam hallerine tanıklık edelim.
    
Türkçe dilinde yazılmış ve basılmış ilk “Light Novel” niteliği taşıyan bu romanı, özellikle fantastik, anime ve bilimkurgu hayranlarına armağan ediyorum.  Öte yandan yıllarca kendi kendimi eğiterek edindiğim tasavvuf alanındaki fikirlerimi ve Tanrı’ya bakışımı da siz değerleri okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

(Tanıtım Bülteninden)

Her yolculuğun farklı bir hikayesi vardır. Yolculuk kısa ya da uzun fark etmez, anlatılan hikâyedir onu unutulmaz kılan. Okuduğum bu kısacık kitapta anlatılanlar çıktığımız bu yolculuğun hakkını verir cinstendi. Zan Bir Arif’in Fantastik Romanı, farklı olan kurgusuyla benzersiz bir yolculuktu.

Binlerce yıl ötelere gidiyoruz kitapla birlikte. İnsanlara yol göstermesi için yollanan arkların da yolunu şaşırdığı bir zaman dilimindeyiz. Büyü ile içiçe geçen bilimin ileri seviyeye geldiği altın topraklar yanında kimsenin yaşamadığı düşünülen sahipsiz kalan  bir yer Kimsesiz topraklar ve oradan bütün kaderi değiştirecek kişi çıkar.

Esas karakterimizin varlığını bir mektup sayesinde fark ediyoruz. Büyü-Teknoloji komitesine gelen bir mektupta yazılanlar başkanın dahi kızının ilgisini çeker. Babasına okuduğu mektupta yazılanlar ile birlikte meraklarına yenilip arayışa çıkarlar. Zan'ı bulmaları uzun sürmez ve gerçekle yüzleşirler. Bahşedilen benzersiz güçlü ark'lardan biri de, Zan'dır. Dedesinin bahsettiği gibi Zan, diğer insanlardan farklıdır. Gücü benzersizdir. Düştüğü tandırdan misal yanmadan yaralanmadan çıkar, ateş ona tesir etmez. Anne ve babasız büyüyen esas karakterimizin yolu, birbirini tanımayan nice karakterlerle kesişir ve böylece bu yolculuk başlar.

Zan gibi birçok ark var; başta su ve karanlık, peşine Zan, toprak, zaman, ateş, yıldırım ve birçokları... Her biri farklı karakterdeler ve benzersiz güçlere sahiptirler. Yalnızca Karanlık olandan bahsini etmem gerek, kazanmış oldugu güçle karakteri bozulup kibir ve isminin yakıştığı gibi karanlığa bürünerek sorunlar çıkarır. Esas karakterimizle de karşı karşıya kalacağı bir pozisyonu olur.

Kitap çoktan seçmeli bir bilmece gibi, her bir buluntu ve cevap birbiriyle bağlı olup parçalar eksiksiz yerine oturuyor. Ayrıca Türk yazarlarımızdan fantastik kitaplar okuması benim için ayrı bir keyif oluyor. Her farklı kurguda kitapta kaleme alınan dünyaya dahil olup sürüklenip gitmeyi seviyorum.

Bu kitap da güzel bir serüven oldu benim için. Zan Bir Arif’in Fantastik Romanı da keyifli bir okuma oldu benim için. Yormayan herkesin anlayabileceği bir anlatımı var kitabın. Konu ilgi çekici, yazın dili sade ve akıcıydı. Kısa olsa da kitap *daha uzun olmasını daha fazla okumayı isterdim* okuduğunuzda sizi fazlasıyla tatmin ediyor, eğer ki; fantastik - bilim kurgu yanında tasavvuf da seviyorsanız bu yolculuğa ortak olmalısınız.

0 comments:

Yorum Gönder