Sindirella Anlaşması - Sarah Strohmeyer | Kitap Yorumu

 

Yazar Adı: Sarah Strohmeyer
Kitap Adı: Sindirella Anlaşması
Özgün Adı: The Cinderella Pact
Seri Sıralaması: -
Baskı Yılı: 2012
Sayfa Sayısı: 384
Yayınevi: Sayfa6
Kitaba Puanım: 5/5
Daha öncesinde uyarlanan filmini izlediğim kitabın yorumuyla geldim. Filme kıyasla kitaptan daha zevk aldığımı daha çok güldüğümü de söyleyebilirim. Sarah Strohmeyer zekası ve mizahını çok sevdim. Her sayfada kendimi yüksek sesle gülerken buldum, inanın abartmıyorum!

Sindirella Anlaşması, kendi ile barışma yolculuğu temelinde ilerleyen bir konuya sahip. Üç yakın arkadaş olan Nola, Deb ve Nancy bir gün gittikleri restorantta kilolarından dolayı can sıkıcı tavra maruz kalmaları sonucu bir anlaşma yaparlar. Yıl sonuna kadar hedefledikleri kiloya ulaşacaklardır ve böylece onları hor görerek istedikleri cam kenarı masayı vermeyen restorant müdürüne gününü göstereceklerdir. Tabi bu tamamen tetikleyici nedendir. Üç basamaklı kilolarına artik son vererek zayıflayıp sağlıklı olmaya odaklayacaklardır. Ev hanımı olan Deb, çocukluğundan beri artan kilolarla saklandığı korkularıyla yüzleşecek, dişli bir avukat olan Nancy neden kilo aldığını ve kendini savunma için bu yola yöneldiğini yakın arkadaşları ile kendine açıklayacaktır. Ana karakterimiz Nola ise bir dergide editörtür, onun ise karıştığı işlerle mecburi olarak yalan söylemeye başlar.

Dış görünüşü ile yargılanıp çalıştığı dergide yıllarını vermiş olmasına rağmen bir köşe yazısı yazma şansı verilmemesi üzerine bir fikre sarılır. İngiliz asıllı Belinda Apple yaratır ve dergide köşe yazarlığını kapar. Başta üzerine düşünülmemiş sinirle harekete geçilen bu yalan gittikce büyür büyür ve artık ayağına dolanır. Üstelik hayallerini süsleyen prens ile de tanışmıştır. Bilgisayar tamircisi olduğunu düşündüğü adamın asıl kimliğini öğrendiğinde şok geçirir. Yalanlar uzun sürmez, gerçeklerin ortaya çıkma huyu da vardır.

Nola, asıl kimliğini söylediğinde karşılaşacağı tepkiler neler olacaktır. Hepsi ve daha fazlası, kitapta.

Gelelim kendi duygu düşüncelerime. İnsanların yapı gereği aldığı kilolar ya ırsidir ya da psikolojik sorunlardan dolayı bu kiloları alırlar. (Ya da tersi durumu da olur.) Mesela çocukken yaşadığı bir travma onu yemeklere bağlar ve yemeden duramaz, böylece hayatı boyunca kilolu olarak yaşar. Kiminin ise bir rahatsızlığı vardır, hastalık sebebi ile kilo alır ve veremez. Kısaca kimin neden ve ne şekilde kilosu olduğunu bir tek o kişi bilir. Karar verip daha sağlıklı bir beden isterse profesyonel destek alırsa o kişilerin fikrini önemser. Nola'nın annesk gibi kız kardeşinin zayıf olmasını kıskanıyorsun onun mutlu olmasını istemiyorsun şeklinde yaralayıcı yargısını (ki doğru da olsa söyleyiş şekli sinir bozucuydu) önemsiz havada dile getirip al yemek ye diye önüne yiyecekler yığması yanlış bir tavırdır. Kendine bile diyemeyeceği nahoş durumdan kurtulmak için kilo alan Nancy kendine karşı dürüst olup zayıfladıkça özgüven kazanarak o nahoş duruma sebep veren kişiyle yüzleşmesi de cesurcaydı. Deb'in çocukluğundan beri kilolu oluşu ve onu o halde kimsenin sevmeyeceğini düşünüp liseden veri obu seven tanıdığı kişiyle evlenmesi ise kendine karşı dürüst olmayışıydı. Gerçek hayatta da böyle sorunlar yaşayan birçok insan var. Becerisi bilgi seviyesi önemsenmeden dış güzelliğe bakılarak acımasız bir şekilde yargılanmalar çok kötü bir durum. Örneğin sırf güzel diye oyunculuktan bir haber kişiler başrol oynarken, her rolün hakkını veren daha az görsellik gösteren kişiler ise yan röllerdedirler. Bunun toplum temelinden başlayarak her yere yayılan bir sıkıntı olduğunu bilinse de fazla kiloları var diye ya da kilo alıyor diye ne linçler yaşıyorlar insanlar. Tabi zayıf olup da psikolojik şiddete maruz kalanlar da var. Bu kitapla birlikte bu tarz düşünceleri sıkça düşündüm.

Romantik komedi bir kitapta amma da iç bayan düşünceler geçmiş aklından diyen olabilir. Eh işte, türlü düşüncelere de savrulduk okurken. Aşırı eğlendim, dilerim kitabımızın prensi gibi dış güzelliğe önem vermeyen, içe bakan, olduğu gibi seven biri karşımıza çıkar.


Bir oturuşta okunup bitirilecek bir kitap Sindirella Anlaşması, ayırdığınız vakte değecek keyifli zaman geçirecek bir hikayeye sahip. Kitaba denk gelirseniz mutlaka edinip okuyunuz, şiddetle tavsiye ederim.
Nola'nın en büyük hayali çalıştığı dergide köşe yazarı olmaktır. Fazla kiloları yüzünden bu isteği reddedilince Nola hayali bir
karakter yaratmak zorunda kalır: Belinda Apple! Bu karakter 'etik' konulardaki sorulara yanıt veren bir köşe yazarından beklenen her özelliğe sahiptir: havalı, modern ve incecik... Belinda'yı gören, onunla tanışan kimse olmamıştır, ama o derginin en popüler yazarı olup çıkar. Film teklifleri alır, televizyon programlarına davet edilir, onu görmeyen bir sürü erkek onunla çıkmak için can atar.

Belinda'nın kilo vermeyle ilgili bir yazısından etkilenen Nola'nın yakın arkadaşları Nancy ve Deb zayıflamaya karar verince Nola da plana dahil olur. Kendi yazılarının tuzağına düşen Nola, arkadaşlarının yaptığı 'Sindirella Anlaşması'ndan kaçamaz. Üstelik bu onun tek derdi değildir! Yarattığı hayali karakter olmaya çalışırken, peşindeki esrarengiz ve çekici prensten de kaçamaz. Ama acaba peşindeki yakışıklı gerçek bir prens mi, yoksa arabacı kılığına girmiş bir fare mi?
Nola ayağına uyacak camdan bir ayakkabı bulabilecek mi, yoksa camdan ayakkabılar gerçek kadınların ayağında kırılır mı?
(Tanıtım Bülteninden)


0 comments:

Yorum Gönder