Abanoz Kanatlar - J. Elle | Kitap Yorumu

 
Özgün Adı : Wings of Ebony
Kitap Adı : Abanoz Kanatlar
Yazar Adı : J. Elle
Seri Bilgisi : Wings of Ebony #1
Çevirmeni : Özge Nur Küskün
Sayfa Sayısı : 368
Yayınevi : Ren Kitap
Baskı Yılı : 2021
Kitaba Puanım : 4/5
“Çünkü burada da tıpkı geldiğim yerde olduğu gibi farklı olmak, aynı zamanda güvenilmez olmak anlamına geliyor.”

Annesinin öldürülmesiyle hayatı tepetaklak olan Rue, hiç tanımadığı babası tarafından kız kardeşinin yanından alınır ve sihir gücüyle yönetilen gizli ada Ghizon’a götürülür. Yeni yaşam tarzına alışamayan Rue bir gün Ghizon kurallarını ihlal eder ve çok özlediği kız kardeşini görmek için Houston’a geri döner.

Ancak eski mahallesinde, siyahi çocukların suç işlemeye ve şiddet eylemlerine zorlandığını, kız kardeşi Tasha’nın da hayatının tehlikede olduğunu fark eder.

Daha da kötüsü Rue, mahallesinde kol gezen kötülükle Ghizon’daki gizemli güçler arasında bağlantılar olduğunu keşfeder. Rue, ailesini ve sevdiklerini korumak için artık gerçek kimliğini benimsemek ve atalarından miras kalan gücü sahiplenmek zorundadır.

“Hüzün, aşk ve intikamla dolu bu dokunaklı hikâye okuyucuyu, acının üstesinden gelebilmesi için köklerini tümüyle benimsemesi yönünde cesaretlendiriyor.”
– Publishers Weekly

(Tanıtım Bülteninden)
Abanoz Kanatlar kitabıyla yazar, okura bir pencere açmış ve farklı bir bakış ile bakmayı beklemiş. Şöyle ki günümüz dünyasındaki kritik sorunları ele alarak dürüst, korkusuz bir anlatımla okura sunuyor. Önceden şimdiye olan siyahilerin yaşadığı ırkçılık ve çete şuddeti gibi önemli temaları kitabın temeline kararak sayfalar boyunca vurguluyor ve hak edilen ilgi gösteriliyor.

Konu ilgi çekici, anlatım da keza öyle fakat benim hikayeye dahil olma sürecim biraz zaman aldı. Tabi bu keyif aldığım gerçeğini değiştirmiyor. Keşke yazar kitabın fantastik atmosferini daha hissedilir kılacak şekilde tatmin edici uzunlukta kitabı yazmış olsaydı.

Gelelim kitaba; 
Annesinin ölümünden sonra biyolojik babasıyla birlikte Ghizonia adındaki sihir diyarında yaşamak zorunda kalıyor esas kahramanımız Rue. Kız kardeşine bir hediye bırakmak için gizlice kardeşinin yaşadığı yere giden bizim ki bir bakıyor terslik var. Rue, gözüyle gördüğü duruma müdahale ederken, ailesine uzanan uyuşturucu ve tüm eski mahallesine yönelik ola  şiddet eylemlerini içeren bir çetenin kim olduğu ne olduğu şeklinde olay yumağının ortasında kendini bulur. Ancak Rue için bu yaptığı hoş karşılanmaz ve gizli ziyaretinin sonuçlarını ödemek zorunda kalır.

Rue'nun anlatımıyla okuyoruz hikayeyi. İnişli çıkışlı karaktere sahip kızımız şahsına münhasır bir kişilik. Kaybetmenin acısını yaşarken ve kendi iç dünyasında kendini saklamışken bir parça olsun empati yapıyorum ama genel olarak kitap boyunca şikayet ederek ya da tartışarak geçiriyor oluşu bir parça bendeki hevesi kırdı. Rue'yu galiba tanıma veya keşfetmede zorlanmamı da itiraf etmem gerekir. Buna rağmen kitaptaki konunun özgün oluşunu sevdim.

Kız kardeşini kurtarma mücadelesinden onun neler yaşadığını merak ediyorsanız kitabı edinerek serüvene ortak olabilirsiniz.

Genç yetişkin fantastik distopik bir kitap okuyayım beni pek yormasın hemen bitiririm derseniz kitabı size öneririm. Serinin ikinci kitabı için beklentim daha yüksek, bakalım orada bizleri neler bekleyecek.

Ek olarak değinmem gerekir ki, kapak en çok sevdiğim detaydı. Çok çok beğendim, çeviri ve düzelti de sorunsuz aktı gitti. Emeği geçen eli değen herkesin ellerine sağlık. 💐


0 comments:

Yorum Gönder