Ay Parçasının Güz Yaşları - Elif Ebru Batı Wibrew | Kitap Yorumu


Yazar Adı: Elif Ebru Batı Wibrew
Kitap Adı: Ay Parçasının Güz Yaşları 
Özgün Adı: -
Seri Sıralaması: -
Baskı Yılı: 2021
Sayfa Sayısı: 352
Yayınevi: Pika Yayın 
Kitaba Puanım: 5/5
Siz hiç yaşadığınız evinizden, şehrinizden koparıldığınızı hayal ettiniz mi? Bakın yaşadınız mı demedim sadece hayal ettiniz mi diye sordum. Bu koparılışı, oradan oraya savruluşu yaşayan Mehpare'nin hikayesini okudum. Tabi onun hikayesine gelmeden öncesi de vardı, buruk kırık hatta kırgınlık dolu kalplerin yeteri kadar sevdayı doyasıya yaşayamayışlarına şahitlik edip onun hikayesinin başladığı kısma ulaşacağız. Büyük büyük annesinin kırık aşk hikayesi, evlenip çocuklu olmasının olduğu dönemde geri gelen aşkına gitmesi, kızı Feriha'nın öksüz ve yetimliği, ona meftun olan Cevat ile kısa süren evliliği hazin sonu, Hikmet'in annesiz kalışı, öksüz oluşunun eksikliğini giderdiği halası Nevin'in Selanik'teki Sarı Konak'i, Hasan'ı ve sonrasında Mehpare'si... Nuğber'i, Celal Kaptan'ı, Nigar'ı, Didar'ı, Sait Beyi...

1900'lerde başlayan bir hikaye. Başlangıcı Selanik olan bir yolculuk, devamında İstanbul var, Kınalıada var... 2000'lere uzanan bir hikâye.
Patlak veren savaş, her şeylerini geride bırakarak yeni hayata başlamak, mübadele... Hüznü acısı sevdası eksik olmayan tarihe tanıklık etmek bir yerinde.

Bu kitabın nasıl ve hangi cümlelerle anlatayım kestiremiyorum. Öyle içime işledi ve boğazımda yumruya sebep oldu ki, nasıl anlatsam bilmiyorum. Hasan'a, Cevat'a, Zühtü'ye.. en çok o üçü bir de küçük Hakkı. Umarım cennette sevdikleriyle birlikte sonsuzlukta huzurludurlar.

Dediğim gibi tarihe tanıklık ediyoruz kitapla birlikte. Hatta bir yerlerde Mustafa Kemal'i de görüyoruz. Üç kuşak neslin yaşadıkları sevdaya, hüzne, mutluluğa, sevince, en çok da kayıp ettiklerine şahitlik ediyoruz.
Mehpare... Ne özel ne nahif ne kırılgan ne yakan bir hikayen varmış; dilerim Allah'tan Nunnen Nuğber halan, Kaptan baban, Nigâr ve Didar halanlar, babannen, deden ve Mümtaz ile birlikte çocukluğundaki gibi cıvıl cıvıl huzurlusundur.

Benim için bambaşka bir kitap oldu Ay Parçasının Güz Yaşları. Sevgili yazar Elif Ebru Batı Wibrew kendi babannesinin hayat hikayesini böylesi masalsı bir anlatımla kaleme alarak biz okurlarına sunduğu için teşekkür ederim. Kendinin de dediği gibi "bir ömre onlarca güzü ve baharı Mehpare okumak onunla tanışmak büyük bir şerefti.
Kitabı ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM. Sizinde okumanızı çok isterim. O duygulara, yaşanmışlıklara şahitlik etmelisiniz. Dönem kitaplarını, gerçekte yaşanmış hikayeleri seviyorsanız kaçırmamanız gereken bir kitap.

Biri Selanik’te diğeri Bayburt İspir bölgesinde iki ailenin 1900’lü yıllardan itibaren üç kuşak boyunca süren hikâyesi, bir memleket tarihinin yazılmamış kaydıdır aynı zamanda. Bu hikâyenin merkezindeki bir kadın ise belki de o memleketin kalbi...

Mehpare yani Ay Parçası… Selanik’ten İstanbul Beyoğlu’na uzanan, Kınalıada’dan iknasız bir vapur yolculuğuyla Karadeniz’in sessiz limanı Gümenüz’e kaçırılan, “bir ömüre onlarca güzü ve baharı” sığdıran Mehpare…

Dünyada ve memlekette dengeler değişirken sürdürülen köşk hayatlarının, Batılılaşan büyük ailelerin, Beyoğlu gezintilerinin, her milletten insanla komşuluğun, ada sefalarının, yüreğe düşen sevdaların eşliğinde dünyaya gözlerini açan Mehpare hiç unutmuyor, her güz mevsimi geçmişini hatırlıyor; anlatacak büyük ve kalabalık bir hikâyesi var. Ne kadar yaşlanırsa yaşlansın, aradan ne kadar yıl geçerse geçsin, korunaklı çocuk düşlerinde sakladığı bir hikâyesi. Elif Ebru Batı Wibrew, kendi aile tarihinin izlerini titizlikle takip ederek ve yaşayan tanıklara başvurarak üç kuşağın aşklarını, mücadelesini ve düş kırıklıklarını anlattığı Ay Parçasının Güz Yaşları’nda hem geçmişe hem de kendimize bakma şeklimize meydan okuyor; yaşayan kişilerle geçmişin ruhlarını bugün bizler için ustalıkla bir araya getiriyor.

(Tanıtım Bülteninden)



0 comments:

Yorum Gönder