Tatlı Düşmanım - Kristen Callihan | Kitap Yorumu


Özgün Adı : Dear Enemy
Kitap Adı : Tatlı Düşmanım 
Yazar Adı : Kristen Callihan
Çevirmeni : İrem Doruk
Sayfa Sayısı : 480
Yayınevi : Ren Kitap
Baskı Yılı : 2024
Kitaba Puanım : 5/5
Çocukken birbirlerinden nefret ederlerdi. Macon Saint güzeldi ama adının aksine, Delilah onun şeytan olduğunu biliyordu. Macon’ın sevgilisi, nispeten kötü olan kış kardeşi Samantha da pek eğlenceli sayılmazdı. Ayrıldıklarında sanki bir rüya gerçek olmuştu. Delilah bir daha onu görmek zorunda değildi. On yıl sonra eski düşmanı ona bir mesaj gönderdi. Delilah’nın kız kardeşi, şu anda Hollywood’un yükselen yıldızlarından biri olan Macon’dan, değerli bir aile yadigârı çalmıştı. Macon borcunu ödetmeye kararlıydı ama problem şuydu ki; Sam şehirden kaçmıştı. Macon ve Delilah arasındaki kıvılcımlar hâlâ çatırdıyordu ancak bu sıcaklık ürkütücü şekilde istenmeyen bir çekim gibi hissettiriyordu. Fakat Delilah hassas yapılı annesinin, kardeşinin hırsızlığını öğrenmesine çaresizce engel olmaya çalışıyordu. Bu yüzden bir anlaşma önerdi; Macon’ın özel şefi ve asistanı olarak kardeşinin borcunu ödeyecekti. Bu bir felaketten farksızdı ama Macon kendini kabul etmekten alıkoyamadı. Delilah ondan açıkça nefret etse bile, onda ev gibi hissettiren bir şeyler vardı. Hem artık çocuk değillerdi ve eskiden acı bir rekabet olan şeyin, daha tatlı bir şeye dönüşme potansiyeli vardı. Sonsuzluk gibi bir şeye. 

(Tanıtım Bülteninden)
Bilinir olan bir kanı vardır, derler ki ilk aşklar unutulmaz. Esas olan ilk düşmanlıkların unutulmaması. Öyleymiş yani. Tatlı Düşmanım çocukluktan beri gelen bir kinin esasen sevgi olduğunu yıllar yıllar sonra öğrenen bir çifti anlatan bir kitap. İlgi çekici kısmı tamamen bu. Bol miktarda mizah, sular seller olan duygular ve bir tutam kaygı içeren, kusursuz bir şekilde işlenmiş düşmandan aşka romantizmi.

Macon, kitaptaki en sevdiğim karakter oldu benim. Kalabalık bir yalnızlık içinde yaşarken kendince oluşturduğu maskesini ilerleterek bu oyunu mesleğe dönüştürmesi takdir edilir. Bunu yapamayanlar çok, neyse. En mükemmeli mi tartışılır ama benim için mükemmel bir kahramandı. Enikken, yani ergenken, tam bir başbelası olma sebebini yetişkin olduklarında birbirlerine itiraf ederlerken öğreniyoruz. Tabi bu tahmin edilir kısmıydı, birbirinden etkilenirler ve bunu anlatamazken hayat cehenneme döner.

Delilah için Macon'a katlanması en şiddetli işkencelerden biridir. Gösterişli kız kardeşine denk görünüme sahip olan Macon lise hayatını bizim kıza sehir eder, öyle ki lise mezuniyet balosu tam bir kabus olur, zaten o zamandan sonra yolları ayrılır bir daha da kesişmez. Ta ki çılgın kardeşi başını belaya koyup birbirinden nefret eden bu ikiliyi tekrar bir araya getirecek o hatayı yapana kadar.

Delilah karakteri kesinlikle arkadaş olup delirmeceli zaman geçirmek istediğim bir kadın. Zeki, tatlı dilli, küstah, huysuz, akıllı, son derece sadık ve uyumlu. Macon ile ilişkisinde dengeyi bulmaya çalışan, dinleyen ve öğrenen, hata yaptığında özür dilemeyi bilen ve bağışlayan biri. Macon git-gelli davranışları sayesinde kızımızın ruhunda tamiri güç delikler açmış ve her ne kadar affedici olsa da bunu aşmasında zorlandığı çok anlar oluyor. Esasen Delilah için aşılması zor olan konu beslediği kin değil, aksine Macon'un neden olduğu güvensizlik hissi. Tabi sonrasında adamımızın açık sözlülüğü, gözle görülür gerçek pişmanlığı Delilah için aşılması güç durumun üstesinden gelmesinde yardımcı oluyor.


Macon öyle içten bir karakterdi ki ciddili tutulduğum bir adam kendisi. Dışarıdan kendine güvenen biri gibi dursa da içe bakınca öyle olmadığını tereddütlerini korkularını görebiliyorsunuz. Bunu da Delilah ile yakınlaştıkça okuyoruz zaten. Macon'un nazik oluşu, Delilah için düşünceleri, ona çocukluğu ve gençliğiyle ilgili düşüncelerini nasıl açtığına çok duygu yüklüydü.
Macon ünlü bir oyuncu ve Delilah da aşçı, kısa süreli bir anlaşma yapma durumunda kalan çiftimiz birbirine katlanırken kim kimi bıçaklar dersiniz? Kitabı okuyarak kah gülüp kah iç çekip aşık olacaksınız.

Hem ne demişler nefret ve aşkın arasında ince bir çizgi vardır, sadece hangi tarafa attığın adım önemlidir. Bunu bu çiftle yenideb okuyoruz.
Kristen Callihan okuması keyifli bir yazar, kurgusu karakterleri anlattığı hikaye çok hoştu. Ben epey beğendim kitabı. Ayrıca kapağın orjinal kapak olması, dışı kadar içinin tasarımı da şahane oluşu, çevirisi düzeltisi emeği geçen herkesin emeklerine sağlık, keyifli şahane bir okumadı ve ilaç gibi geldi.

Finali yapalım o halde...
Tavsiye etmesi benden, okuması sizden. 💋

0 comments:

Yorum Gönder